Megsértődött a Fiat, Merkel Opel-csődről beszél

Vágólapra másolva!
A Fiat úgy tűnik, hogy feladja az Opellel való együttműködési tervét. Erre utal Sergio Marchionne vezérigazgatójának közleménye, amelyben azt teszi közzé, hogy valószínűleg már nem vesznek részt a berlini tárgyalások mai fordulóján. Megszólalt a német kancellár is, aki immár nem tartja kizártnak az Opel csődjét sem.
Vágólapra másolva!

Az Opel finanszírozása átmeneti jelleggel fölösleges kockázatot jelentene a Fiatnak - véli Marchionne. Szerinte a tárgyalások túl komplikálttá váltak és egyenlőtlenek voltak. A General Motors 450 millió eurót kér előzetesen a 1,5 milliárd eurós áthidaló hitel részeként, de a német kormány csak 100 millió euró azonnali fizetéssel számolt.

Ésszerűtlen azt elvárni, hogy a Fiat forrásokat biztosít egy olyan szervezet számára, amelynek a pénzügyi háttere ismeretlen a mai napig - így gondolkodnak az olasz autógyárnál. A Fiat nem megy el a pénteki találkozóra, amelyen az Opel pénzügyi kérdéseit tárgyalják - írja a Bloomberg.

Határt szab a kormány

Pénteken csak a kanadai-osztrák Magna csoport tárgyal az Opel eladásában részes felekkel, de még a Fiat is versenyben van, és visszatérhet a tárgyalóasztalhoz - közölte pénteken a német kormányszóvivő az MTI híradása szerint.

Később azt is nyilatkozta Thomas Steg, a kormányszóvivő helyettese azt mondta, hogy a berlini kabinet nem akarja minden áron megmenteni az Opelt, a finanszírozási kockázatok átvállalásánál bizonyos határt szab. A kormány ahhoz tartja magát, hogy az áthidaló állami finanszírozás keretében legfeljebb 1,5 milliárd euróval támogatja az Opelt. "Az összeg nem alku tárgya" - hangsúlyozta Steg.

Nem zárja ki a német kancellár az Opel csődjét

Közben Angela Merkel német kancellár is megszólalt az ügyben, a Spiegel Online internetes lapnak nyilatkozott arról, hogy nem tartja lehetetlennek az Opel csődjét.

A német kormányon belül és a nemzetközi politikában is vitákat gerjesztett immár a General Motors és annak leányvállalata, az Opel vergődése. A GM a Bloomberg szerint akár már június elsején bejelentheti a csődöt, Németországban viszont hosszas egyeztetések folynak az Opel megmentéséről.

Nem vesznek Opel-részesedést

Merkel kancellár most a Spiegelnek adott nyilatkozatában Guttenberg német gazdasági minisztert támogatta, és nem zárta ki az Opel-csőd lehetőségét. Merkel szó szerint ugyan hangsúlyozta a Spiegelnek, hogy "minden megteszünk azért, hogy más megoldást találjunk", de a lap szerint nemet mondott arra, hogy a német állam közvetlen tulajdonosi részesedést vásároljon az Opelben.

Merkel ugyanakkor kritizálta az amerikai kormányt és a GM-et azok tárgyalási taktikája miatt. Szerinte az Opel megmentésére még intenzívebb együttműködésre lenne szükség.

Ugyanakkor a kancellár visszautasította a vele együtt nagykoalícióban kormányzó, SPD (a szociáldemokraták) vádjait, akik Guttenberg gazdasági minisztert támadták. Szerinte a tárcavezető csak a kötelességét teljesíti, amikor a munkahelyek megtartása mellett az adófizetők pénzére is figyel.

Guttenberg az elmúlt héten többször is hangsúlyozta, hogy az Opel csődje lehetséges variációnak számít. Guttenberget ezért kritizálta az SPD és különösen annak kancellár-jelöltje, Frank-Walter Steinmeier. (Ő egyébként jelenleg német külügyminiszter.)