Vágólapra másolva!
A pénteken elfogadott alkotmánymódosítás hatására 2016-tól Németországban gyakorlatilag tilos lesz a költségvetési deficit. Az éppen aktuális kormánynak csak a GDP 0,35 százalékát kitevő hiánya lehet, de a szövetségi tartományoknak kötelező lesz legalább az egyensúlyt tartaniuk.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi pénzügyminiszter Peer Steinbrück szerint ennek a gazdasági irányelvnek az elfogadása történelmi jelentőséggel bír és az elmúlt 40 év legfontosabb reformja. A kétharmados többséggel elfogadott módosítás tükrözi a német honatyák elszántságát, hogy betömjék a költségvetésen tátongó lyukakat.

Németország komoly deficitnek néz elébe a következő másfél évben hála két gazdasági élénkítő csomagnak és egy 500 milliárd eurós bankmentő lépésnek. Már 2009-re is 80 milliárd eurós hiányt várnak a kormánynál, ami kétszerese lenne ez eddigi 1996-ban elért rekord deficitnek. Akkor a német újraegyesítés költségei ürítették ki az államkasszát.

Az alkotmánymódosítás hagy némi mozgásteret a kormányok számára gazdasági válságok idején, de közgazdászok szerint nagy rá az esély, hogy a szeptemberi választások után az új német kormány kemény megszorításokra lesz kényszerítve - írta meg a Financial Times.

Amennyiben komolyan teljesíteni akarják a 2016-os célokat, akkor Dirk Schumacher a Goldman Sachs elemzője szerint több éves szigorú fiskális politikának néznek elébe Berlinben. Schumacherrel egybehangzóan az IfW gazdaságkutató intézet is azt jelentette, hogy 2015-ig évente legalább 10 milliárd eurót kellene megtakarítani, hogy legyen realitása a tervnek.

A talán legelkeserítőbb prognózist a kormány számára Klaus Zimmermann a DIW intézet elemzője adta. Szerinte a hozzáadott érték alapú adót (VAT) 6 százalékponttal is meg kell majd emelni, egészen 25 százalékig. Ez jelentősen megnehezítheti Angela Merkel kancellár helyzetét, aki a szeptemberi újraválasztásáért kampányol, de a választóknak adócsökkentésre tett ígéretet.