Vágólapra másolva!
A Magyar Villamos Művek megvizsgálta a 2100 főt foglalkoztató Vértesi Erőmű azonnali vagy novemberi bezárásának lehetőségét.
Vágólapra másolva!

A MVM csütörtöki közgyűlésén a bezárást egyelőre levették a napirendről és kidolgozzák, milyen feltételekkel működtethető a Vért az eredetileg tervezett 2014-es határidőig - mondta el pénteken Keleti György, az MSZP oroszlányi országgyűlési képviselője.

A politikus ismertette, az erőmű idei üzleti tervében 720 ember elbocsátása és hatmilliárd forintos tőkeemelés szerepelt, azonban ehhez a tulajdonos MVM hozzájárulása kellett. Az MVM elé kerülő szakértői anyagban az azonnali jogutód nélküli megszűnés vagy novemberig való működés szerepelt, nyolcmilliárdos támogatás folyósítása mellett.

Keleti György elmondta, az erőmű nehéz helyzetének oka, hogy a megtermelt áramot a vállalat kétszer annyiért tudja előállítani, mint amennyiért eladja, ezért a cég életben tartásához havi egymilliárd forint szükséges. Ebben az összegben nincs benne az a közel tízmilliárdos kártérítési igény, amit a Vért a Kapolyi László cégével kötött előnytelen szerződéseknek köszönhet - tette hozzá a képviselő.

Nem csak gazdasági kérdés

A politikus rámutatott, hogy a Vértesi Erőmű működtetése egyrészt nemcsak gazdasági, hanem szociális kérdés is, mert a 2100 munkavállaló mellett további 1500 külsős munkavállalót foglalkoztatnak, továbbá adók, járulékok és közterhek címén évente nyolcmilliárd forintnak megfelelő összeget fizetnek be az állami költségvetésbe.

Keleti György elmondta, lehetőséget kapott Bajnai Gordon miniszterelnöktől, hogy szakértőkkel együtt javaslatokat tegyen a Vért további működésére, mivel a miniszterelnök elkötelezett a munkahelyek lehetőség szerinti megőrzése mellett, ugyanakkor a gazdaságosabb működést is szükségesnek tartja.

Mi lesz a szénfillérrel?

A képviselő javaslataiban szerepelt a privatizációs tárgyalások felújítása azzal a török befektetővel, akit Kapolyi László megjelenésével hátrébb soroltak, az áramtermelésben a biomasszából előállított zöldáram arányának növelése, valamint a szénfillér megtartása.

A szénfillért, azaz kilowattóránként 23 fillért minden fogyasztó megfizeti az áram árában. Az összeget csak a Vért kapja, és az erőműhöz tartozó márkushegyi szénbánya azon költségeire ad fedezetet, amelyek a szénből termelt villamos energiából nem térülnek meg.

Az évi hétmilliárd forintos összeget 2011-ig veheti igénybe az erőmű, a további folyósításhoz meg kell szerezni ez Európai Közösség jóváhagyását.

Keleti György rámutatott, a Vért gazdaságos működése érdekében valószínűleg szükség lesz a munkavállalók létszámának fokozatos csökkentésére, azonban meg lehet teremteni azokat a feltételeket, hogy a 2002-ben hozott kormányhatározatnak megfelelően 2013-14-ig termeljen az erőmű.