Vágólapra másolva!
A lakosság bizalmi mutatói májusban már növekedést mutattak, a vállalatok indexei pedig az előző két hónaphoz hasonlóan ismét javultak - derül ki az Ecostat legfrissebb felméréséből.
Vágólapra másolva!

Mind a TOP-100 vállalatok, mind a kis és középvállalkozói körben javultak az Ecostat konjunktúra indexei az utóbbi három hónapban, a bizalmi mutatók emelkedése viszonylag egyenletes volt - közölte a májusi felmérés eredményeit a gazdaságkutató intézet.

A lakosság bizalmi mutatói csak májusban kezdtek emelkedni, az összefoglaló index értéke áprilishoz képest 8,2 százalékponttal 72,5 százalékra emelkedett.

Az Ecostat TOP-100 nagyvállalati konjunktúra-indexe 2009 májusában 64,5 százalékot ért el, ami közel 15 százalékpontos emelkedést, vagyis számottevő javulást jelent a februári 49,6 százalékos mélyponthoz képest, az áprilisi eredményt pedig 4 százalékponttal múlja felül. A nagyvállalatok üzleti várakozásait számszerűsítő bizalmi indexek a múlt év szeptembere óta sokat veszítettek értékükből. A kedvezőtlen tendencia az év elején megtorpant, a vállalatcsoport bizalmi indexei február óta mérsékeltebben csökkennek.

Májusban a kis- és középvállalati konjunktúra-index 62,5 százalék lett, a február óta eltelt hónapokhoz képest 8,2 százalékponttal javult. A jórészt hazai tulajdonú vállalkozások üzleti várakozása az utóbbi egy évben meredeken csökkent, az utolsó negyedév és különösen az utolsó hónap javuló eredményei a trend meredekségét enyhítették - jegyzi meg az Ecostat.