Válsághíradó: forintgyengülés, tőzsdeesés, GDP-zuhanás

Vágólapra másolva!
A forint gyengült, zsugorodott a magyar autópiac, az eurózóna gazdasága példátlan mértékben esett vissza. Szlovákiában a vártnál is nagyobb a GDP csökkenése, gyengült a Wall Street és a pesti tőzsde. Két fontos és egy kevésbé jelentős kamatdöntés is várható csütörtökön. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Kamatdöntések lesznek külföldön csütörtökön. Ezek közül kettő a magyar forint árfolyamát is befolyásolhatja.

Itthon külkereskedelmi statisztikát közöl a KSH, az eurózónában pedig a kiskereskedelemről tudhatunk majd meg többet.

Mi várható csütörtökön?

A KSH a márciusig lebonyolított külkereskedelmi statisztikát teszi közzé. A korábbi kimutatások szerint visszaesett ugyan az exportunk, de az import még jobban zsugorodott, így az egyenleg január-februárban még javult is.

Külföldön két fontos kamatdöntés várható: a Bank of England a brit, az Európai Központi Bank (EKB) pedig az eurózóna alapkamatáról határoz, amelyek a font és az euró árfolyamát befolyásolhatják. Az EKB legutóbb május elején csökkentette alapkamatát, negyed százalékponttal 1,00 százalékra, újabb rekord mélységbe, és mennyiségi enyhítést, azaz elektronikus pénzhígítást is bejelentett euróban jegyzett, euróövezetben kibocsátott, fedezett kötvények vásárlására 60 milliárd euró erejéig, tekintettel az eltűnő inflációra.

Kanadában is kamatdöntés lesz, ez azonban várhatóan kevésbé befolyásolja majd a forint árfolyamát.

Az eurózóna kiskereskedelmi forgalmáról szintén csütörtökön tesznek közzé statisztikát, az EKB pedig az árváltozásokról közöl majd adatokat (erről részletesebben kerestes írásunkban olvashatnak).

Mi történt szerdán?

Az euróövezeti országok hazai összterméke átlagosan 2,5 százalékkal csökkent az első negyedévben, erre még sosem volt példa. Szlovákiában pedig a GDP még drasztikusabban, 5,6 százalékkal zuhant.

Gyengült a Wall Street, aggódik a Fed-elnök a pénzügyi stabilitás miatt, csökkent az olaj ára szerdán.

Vlagyimir Putyin szerint már június végén, július elején leállhatnak az európai gázszállítások Ukrajna fizetésképtelensége miatt, s újra felszólította az európai partnereket, hogy közösen tegyenek lépéseket ennek megakadályozására.

A globális válság nyomán bekövetkezett munkapiaci krízis még akár nyolc évig is eltarthat - a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet, az ILO becslései szerint. Az ILO főtitkára úgy véli: a politikusok világszerte nem tettek eleget a munkapiaci válság emberi és szociális következményeinek enyhítéséért.

Nem kevesebb mint 532 ezer - mezőgazdaságon kívüli - állás szűnt meg a múlt hónapban az Egyesült Államok magánvállalatainál.

Kínai cég veheti meg várhatóan a Hummer márkát a GM-től.

Rossz hírek Magyarországról

A pesti tőzsde 2,66 százalékos csökkenéssel zárt szerdán.

Erőteljesen gyengült a forint szerda délután a bankközi devizapiacon.

A Malév létszámleépítésre készül.

Tovább zuhant a magyar autópiac.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete kezdeményezni fogja, hogy induljon egyeztetés a pénzügyi ombudsmani hivatal létrehozásáról.

A jelenlegi helyzetben "egyszerűen öngyilkosság" megadóztatni a munkáltatói szféra nyugdíjrendszerhez való hozzájárulását, a tervezett intézkedésnek hosszú távon negatív következményei lennének - mondta Szalay-Berzeviczy Attila, a Budapesti Értéktőzsde egykori elnöke szerdán Budapesten, a Stabilitás Pénztárszövetség sajtótájékoztatóján.