Válsághíradó: szárnyaló BUX, negatív banki kilátások

Vágólapra másolva!
Kedden remekül teljesített a pesti tőzsde, gyengült viszont a forint, és kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium szerint 2011 előtt kizárt a magyar gazdaság növekedése. A csődöt elkerülni nem tudó General Motorsnak sikerült eladnia egy részlegét, jó hírek érkeztek az amerikai lakáspiacról. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán nem várható fontosabb magyar makrogazdasági adat, a KSH legközelebb csütörtökön teszi közzé részletes statisztikáit a külkereskedelmi termékforgalom január-márciusi alakulásáról.

Az európai piacokat jelentősen befolyásoló hír lehet szerdán az eurózóna idei első negyedévi GDP-jéről nyilvánosságra kerülő adat. A várakozások szerint a legutóbbi negyedévhez képest 2,5, 2008 első negyedévéhez képest pedig 4,6 százalékos visszaesést mutatnak majd az Eurostat számai.

Ez volt kedden

A hétfőn zárva tartó Budapesti Értéktőzsde kedden követte a nemzetközi piacok előző napi emelkedését, így a BUX végül 670,37 pontos, 4,49 százalékos emelkedéssel zárt kedden. A vezető részvények mindegyike jelentős pluszban zárt, az OTP egyenesen nyolchavi csúcsig szárnyalt.

Az Ecostat gazdaságkutató intézet felmérése szerint a lakosság bizalmi mutatói májusban már növekedést mutattak, a vállalatok indexei pedig az előző két hónaphoz hasonlóan ismét javultak.

Nagy örömre mégsincs ok: a Pénzügyminisztérium Brüsszelbe elküldött féléves konvergenciajelentésében az áll, hogy a magyar gazdaság teljesítménye idén és jövőre 6,7, illetve 0,9 százalékkal eshet vissza, és csak 2011-ben várható GDP-növekedés.

A hazai bankrendszer sincs még jó bőrben - a Moody's Investors Service fenntartja érvényben lévő negatív kilátását, a fő kockázatok közé sorolva a devizaalapú hitelkihelyezések jelentős arányát.

A forint - a térségbeli devizákkal együtt - gyengült az euróval szemben, kedden délután 281 forint fölött állt.

Eladósorban a Hummer

A külföldi híreket az autópiaci fejlemények uralták kedden, így például az, hogy a General Motors csődje miatt 100 millió eurós veszteséget jelenthet a japán Suzukinak. A GM ugyanakkor vevőt talált a Hummer-részlegére. A csődügy magyar vonatkozása, hogy a budaörsi GM-központban átszervezéssel és valószínűleg létszámleépítéssel járnak a változások.

Az európai autóiparban újabb fúzió készül. A Peugeot-Citroen, azaz a francia PSA járműipari konszern egyáltalán nem ellenzi a házasságot vagy egyéb partneri kapcsolatot más járműipari céggel - jelentette ki a cég igazgatótanácsának feje, Thierry Peugeot.

A folyamatban lévő amerikai lakáseladások indexe váratlanul nagyot, 6,7 százalékot emelkedett, ami több elemző szerint egyértelmű derűlátásra ad okot az Egyesült Államok gazdaságával kapcsolatban.

Ettől függetlenül egy londoni intézet szerint biztosra vehető, hogy az idén 50 százalék alá csökken a legfejlettebb nyugati gazdaságok részaránya a világgazdaság össztermék-értékében.