Kerülné az árverezést a kormány a hiteleseknél

Vágólapra másolva!
Az önkormányzatok elővásárlási jogot kapnak a hitelüket fizetni nem tudó tulajdonosok lakásaira, feltéve, hogy utána nekik adják bérbe, továbbá a munkával rendelkező, de anyagilag megrendült adós is kaphat átmeneti könnyítést a törlesztésre - ezek a legfontosabb szabályai "a nehéz helyzetbe került, lakáshitellel rendelkező polgárok védelme érdekében szükséges egyes törvénymódosításokról" címet viselő törvényjavaslatnak.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés honlapján is olvasható javaslatot csütörtökön terjesztette a pénzügyminiszter a parlament elé.

Az önkormányzatot az árverésen, és az azon kívül értékesített lakásokra is megilleti az elővásárlási jog. Árverésen nem kell licitálnia az önkormányzatnak, a leütéskori áron juthat hozzá a lakáshoz.

Kerülnék az árveréseket

A részletszabályokból arra lehet következtetni, hogy a jogalkotó kerülni akarja az árverést, mivel annak kezdetéig a hitelező bank és a fizetni nem tudó adós megállapodhat a kikerülésben - az árverésen kívüli értékesítésben. Ennek feltétele, hogy megállapodjanak az eladási árban. Az eladás elektronikus közzététele - éppen emiatt - 30 napról 60 napra hosszabbodik.

Az önkormányzatok felkészülésére 60 napot ad a törvényjavaslat. Ha megveszik a lakást, azt csak a korábbi tulajdonosnak adhatják bérbe, mégpedig az önkormányzati lakásrendeletbe foglaltak szerint. Így ha szociális bérlakásra jogosult, akkor úgy, ha piacira, akkor pedig az arra megállapított feltételekkel kapja bérbe a lakást a korábbi tulajdonos.

Megváltozott teherviselő képesség

Az adós akkor is jogosult hitelének könnyítésére, ha nem szűnt meg a munkaviszonya, viszont a teherviselő képessége átmenetileg megváltozott. Ilyenkor áthidaló kölcsönt kérhet a banktól, ha a törlesztő részlet 30 százalékkal magasabb az első - nem akciós - havi törlesztéshez képest. Ha erre nincs szükség, akkor az első - nem akciós - törlesztőrészletet kell fizetnie havonta.

Sem ez utóbbi törlesztőrészlet, sem az áthidaló hitel törlesztése nem haladhatja meg a háztartás havi nettó jövedelmének a 40 százalékát. Ezekben a kedvezményekben az részesülhet, akinek a kölcsöne - felvételkor - nem volt több 10 millió forintnál, a lakása pedig - ugyanakkor - nem ért többet 20 millió forintnál.

Ugyanezeket a szabályokat kell alkalmazni a lízingelt lakásokra is. A könnyítési szabályokat jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak is.