Segít kiszámolni a PM az adócsökkenést

Vágólapra másolva!
Jövedelemkalkulátort helyezett el a Pénzügyminisztérium a honlapján, amellyel kiszámolható, adott nagyságú bruttó jövedelem nettója hogyan alakul az adóváltozások nyomán. A miniszter szerint olyan jól, hogy arra 20 éve nem volt példa.
Vágólapra másolva!

Mintegy 20 ezer forinttal nőhet jövőre a havi nettó jövedelme egy 240 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkezőnek - így mutatta be Oszkó Péter pénzügyminiszter a tárca honlapján elérhető Jövedelemkalkulátor számításait a kormányszóvivői tájékoztatón.

Oszkó azt mondta, az adócentralizáció összességében csökken - jövőre várhatóan 40 százalék alá -, az szja-változások csak a kiugróan magas jövedelemmel rendelkezőknek nem jelentenek megtakarítást. Hangsúlyozta: az élőmunka adóterhelésének ilyen mértékű csökkentésére 20 éve nem volt példa.

A pénzügyminiszter jelezte azt is, hogy a cafeteriarendszerbe tartozó elemek megadóztatásából mintegy 50-60 milliárd forint bevétellel számolnak, az szja átalakítása azonban 250-260 milliárd forintos adóbevétel-kiesést jelent 2010-ben az ideihez képest. Felhívta a figyelmet arra, hogy az adórendszer átalakításánál a kormány mozgástere szűk, hiszen a gazdasági visszaesés miatt amúgy is csökkennek az adóbevételek.

A jödelemkalkulátor bemutatásánál a havi 200 ezer forintos bruttó keresetre 15 ezer forintos nettó növekedés, az 500 ezer forintosra 13 800 forint megtakarítás jött ki, míg 2 millió forintnál jelképes összeggel, 620 forinttal nőtt az adóterhelés. Oszkó Péter sikeresnek nevezte a munkahelyek megtartására tett erőfeszítéseket, mert, úgymond, a munkahelyek számának csökkenése lassabb Magyarországon, mint a régió más országaiban.

Az offshore cégeknél keletkező jövedelmek megadóztatását firtató kérdésre a pénzügyminiszter azt mondta: ebből bevételre nem számítanak, hiszen nem éri meg 30 százalékos forrásadót fizetni a 19 százalékos magyar társasági adó helyett. Ugyanakkor a társasági adóalap növekedni fog, a vállalkozások összességében mégsem fizetnek több adót a megszűnő különadó miatt, aminek 70-80 százalékát fedezi az emelkedő adó.