Vágólapra másolva!
A Bundesbank szerint a német gazdaság 6,2 százalékkal zsugorodik az idén. A pénteken kiadott új prognózis a bank decemberi, mindössze 0,8 százalékos GDP-csökkenési előrejelzését váltja fel.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A Bundesbank szerint a német gazdaság nagy recesszióban van. A nyomás az idei évben már enyhülni fog, bár nem tűnik úgy, hogy jelentős fellendülés lenne a közeljövőben. Jövőre a bank csekély élénkülést vár, de a gazdasági tevékenység valószínűleg "nyomott" marad.

A következő negyedekben további munkahelyek megszűnése, és gyorsabb növekedés várható a munkanélküliségben. A bank jövőre 10,5 százalékos átlagos munkanélküliséget vár, az idei 8,4 százalék után.

Az éves infláció valószínűleg negatív lesz a következő hónapokban, mielőtt 2009 vége felé ismét növekedésnek indul. Éves szinten az idén az általános fogyasztói árszínvonal stabil marad, míg jövőre mintegy fél százalékkal nő.

Németország gazdasága az első negyedévben a legnagyobb ütemben romlott az ország 1990-es újraegyesítése óta, a hazai össztermék (GDP) az első negyedévben 3,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedhez képest szezonális és naptári kiigazítással, változatlan áron.

Ez volt sorrendben a negyedik negyedév, amikor csökkent a német GDP, ami alátámasztja azokat a véleményeket, hogy idén akár 6 százalékkal is eshet a német gazdaság. A tavalyi utolsó negyedévben 2,2 százalékkal csökkent a GDP az előző negyedévhez képest.