Vágólapra másolva!
Alighanem a korábban becsültnél is nagyobb veszteségeket hoz az idei év a légitársaságok számára. A kedvezőtlen események miatt az ágazat 93 százalékát tömörítő légi szállítási szövetség, az IATA jövő héten felülbírálja korábbi, 4,7 milliárd dolláros mínuszt jelző prognózisát és lefele ront az előrejelzésen.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Nagy gondot okoz, hogy sem a személy-, sem a teherszállítás terén nem tapasztalható fellendülés, az elmúlt év hasonló időszakához képest. Sőt valójában az előbbi 10, az utóbbi 21 százalékkal esett vissza az elmúlt három hónap során - szerepelt a Napi Gazdaságban.

A fellendülés elmaradása mellett a nyersolaj hordónkénti ára a december végi 32,4 dollárról 66 dollárra emelkedett, a lefoglalt utakat világszerte az április óta 66 országban észlelt sertésinfluenza teszi bizonytalanná, a pesszimizmus alapját pedig a Nemzetközi Valutaalap által 2009-re prognosztizált 1,3 százalékos globális visszaesés adja.

Az IATA vezérigazgatója, Giovanni Bisignani szerint Mindezek miatt 2011 előtt nem számíthatunk az ágazat fellendülésére és a helyzet normalizálódására. Az ágazat visszaesése, az elmúlt hét hónap során először, áprilisban némiképp lelassult, ám ez csupán a húsvéti ünnepek miatti utaknak tudható be, a májusi előrejelzések már ismét két számjegyű forgalomcsökkenésről tanúskodnak.

Bisignani állítása szerint a folyamatok a repülőgépgyártókra is hatással lesznek: a Reuters számításai alapján 2009-re 500 milliárd dollár értékben érkeztek megrendelések, ám a bankkölcsönök nehézkessége miatt a Boeing és az Airbus által leszállított gépek száma 2010-re akár 30 százalékkal is visszaeshet.