Méltányosságra törekszik az APEH a válság miatt

Vágólapra másolva!
Sikeresnek és hatékonynak értékelte az Adó-és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elmúlt években végzett munkáját Oszkó Péter pénzügyminiszter pénteken a hivatal országos vezetői értekezletén.
Vágólapra másolva!

A miniszter úgy vélekedett: a jogszabályi kereteket az elmúlt időszakban sok kritika és szakértői észrevétel érte, az adóhatóság ugyanakkor jelentős fejlődést ért el az elmúlt időszakban, munkája komoly eredményeket tükröz.

Az állami bevételek beszedését alapvetően az APEH keretein belül szeretnék megoldani, mert ez a leghatékonyabb - mondta Oszkó. Ezért szeretnék, ha jövőre az iparűzési adó beszedését az állami adóhatóság venné át. Ez a vállalkozók számára is egyszerűsítést jelent - egy bevallást kell egy helyre beadniuk -, a teljes rendszert tekintve pedig megtakarítást eredményez - tette hozzá.

Oszkó Péter szerint a vagyonadó beszedéséhez is az APEH rendelkezik a legjobb felkészültséggel és háttérrel. Az adóhatóság illetékbeszedés terén elért eredményei azt mutatják, hogy egy hasonló rendszerben működtetett vagyonadót is sikeresen tud majd érvényesíteni.

Az adóhatóság számára újszerű feladatot jelent majd az adóparadicsomokba kivitt jövedelmek utáni állami bevétel feltárása és beszedése is, Oszkó Péter szerint az ellenőrzési technikák fejlesztése terén ez lesz a legérdekesebb feladat. E téren számítanak bizonyos arányú önkéntes jogkövetésre is.

A felkészülésre legalább fél év áll rendelkezésre. A plusz feladatokhoz szükséges erőforrásokat biztosítani fogják - ígérte a miniszter. Hozzátette: az adójogszabályok elfogadása után kész akár hetente ellátogatni az APEH-ba, hogy megbeszéljék az új törvényi szabályozással kapcsolatos mindennapi feladatokat.

Szikora János, az APEH elnöke az értekezleten elmondta: az ellenőrzések száma a tavalyi első öt havi 120 ezerről idén május végéig 126 ezerre emelkedett, a jogerősen megállapított adókülönbözet pedig 134 milliárdról 169 milliárd forintra.

A megállapítások összege folyamatosan nő, míg 2004-ben még 188 milliárd forint, tavaly már 468 milliárd forintot tett ki - mondta Szikora János. A növekedés nem az adózási fegyelem romlásából fakad, hanem a kiválasztási rendszer fejlődésének köszönhető.

Nőtt az illetékbeszedés hatékonysága is: az idén eddig 499 ezer illetékkiszabásra került sor, ami 210 ezerrel haladja meg a tavalyi év hasonló időszakáét, a kiszabott illeték összege pedig 5 milliárd forinttal nőtt.

Az APEH tavaly május végéig 460 milliárd, az idén 988 milliárd forint beszedésére indított végrehajtási eljárást.

A vállalkozások fizetési nehézségei a válság miatt növekedtek - mondta Szikora János -, az APEH ezért arra törekszik, hogy méltányosan járjon el azokkal a vállalkozásokkal, magánszemélyekkel szemben, akik a válság miatt nehéz helyzetbe kerültek. Így hosszabb időre engedélyez fizetési halasztást, részletfizetést. "Az a célunk, hogy azokat a vállalkozásokat, amelyeknél még van remény az életben maradásra, törvényes eszközökkel segítsük" - mondta az APEH elnöke.

Az adóparadicsomok elleni küzdelemben az APEH együttműködik a nemzetközi hatóságokkal; a múlt heti OECD fórum egyik fő témája is ez volt, amelyen a résztvevők közös nyilatkozatot fogadtak el - emlékeztetett az APEH elnöke.