Vágólapra másolva!
A General Motors csődeljárása megakadhat, miután a bajba jutott cég megállapodott ugyan a kínai Sichuan Tengzhong Industrial Machinery céggel a Hummer márka eladásáról, ám Kínában most megkérdőjelezték az ügylet ésszerűségét. A GM múlt héten ment csődbe, és időközben az Opel, a Saturn és a Hummer márkák eladásáról tárgyal.
Vágólapra másolva!

Egy kínai lap, a China Daily hétfőn szerkesztőségi cikket szentelt a GM és a Tengzhong közötti ügyletnek. Az ázsiai országban ugyanis kétségesnek tartják, hogy érdemes-e egy "benzinfaló" amerikai márkát, a Hummert megvásárolni, amikor a kínai kormány éppen az üzemanyag-takarékos autók gyártását ajánlja a hazai cégeknek.

Hírek szerint elképzelhető tehát, hogy a szecsuáni Tengzhong ügyletét éppen Kínában nem fogják jóváhagyni. A Sichuan Tengzhong egyébként még helyben sem túl ismert vállalat - jegyezte meg a Reuters helyszínen járó tudósítója.

A Bloomberg amerikai hírügynökségnek is úgy nyilatkozott egy regionális szakértő, Chip Chaikin, hogy Kína jelenleg racionalizálja autóiparát, át akarja alakítani az ágazat szerkezetét. Chaikin a Blue Point Capital Partners Asia ügyvezető igazgatója, szerinte most a Sichuan Tengzhongnak nincs sok esélye, hogy betörjön a benzinfaló Hummerrel a kínai autópiacra. Így várhatóan a Hummer megvásárlását nem fogja jóváhagyni a helyi kormányzat.

Ha az ügylet eredeti formájában valósulna meg, a Hummer 3000 amerikai munkahelyét megőriznék, hiszen a Tengzhong nem akarja Amerikából elvinni a gyártást. Legalábbis egyelőre nem tervezik kínai gyártóbázis kialakítását - a Hummer vezérigazgatója, James Taylor szerint.

A GM hatalmas adósságokkal küszködik, hiszen vagyona 82 milliárd dollárt tesz ki, miközben kötelezettségei elérik 173 milliárd dollárt, ezért feltétlenül pénzzé akarja tenni bizonyos vagyontárgyait. Ebbe a sorba illeszkedik a Hummer, a Saturn, az Opel márkák leválasztása. A Saturnt a Penske nevű észak-amerikai cég venné át, az Opelt pedig a kanadai-osztrák Magna International.

A Reuters úgy tudja egyébként, hogy a Tengzhong menedzserei ezen a héten is az USA-ban tárgyalnak a Hummerről, így nem kizárt a nehézségek dacára az sem, hogy az ügyletet végül tető alá hozzák a General Motorsszal.