IMF:kockázatokkal terhes a jövő évi fellendülés

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) fenntartja azt az előrejelzését, hogy a jövő év elején magához térhet a globális gazdaság, de a szervezet vezérigazgatója szerint még igen sok a kockázat. Dominique Strauss-Kahn úgy látja, sokat kell még tenni elsősorban a bankok megtisztításáért.
Vágólapra másolva!

Az IMF vezérigazgatója szerint a legnagyobb valószínűsége annak van, hogy jövőre az első fél évben bekövetkezik a fellendülés: a fordulat idén szeptember-október folyamán várható, a növekedés az év végén indulhat be, a jövő év első és második negyedében pedig már valódi növekedést fognak felmutatni a gazdaságok.

Ennek azonban az a feltétele Strauss-Kahn szerint, hogy az egyes országok "megfelelő politikát" alkalmazzanak: a legnagyobb kockázatot az jelentheti, ha túl sokáig tart a bankrendszer megtisztítása az úgynevezett mérgező eszközöktől. Az IMF vezérigazgatója arra is felhívta a figyelmet, hogy egyes feltörekvő országok - például Mexikó, Kolumbia és Lengyelország - óriási finanszírozási hiánnyal küszködnek, s ha ezt a problémát nem kezelik, akkor megnő a kockázata annak, hogy fizetésképtelenné válnak, és ennek hatása végiggyűrűzik a regionális és a globális gazdaságon.