Készül a második leghosszabb völgyhíd

Vágólapra másolva!
A tervek szerint halad az M6/M60-as autópálya építése a Szekszárd-Bóly-Pécs szakaszon, az építkezést fél évvel az átadás előtt, 2009 novemberre be akarja fejezni a Mecsek Autópálya Koncesszió Zrt. - közölte a cég főmérnöke.
Vágólapra másolva!

Az összesen nyolcvan kilométer pályaszakaszon 60-70 százalékban elkészült az első aszfaltréteg, és mintegy 5 százalékban a harmadik, úgynevezett kopóréteg is rákerült az úttestre - számolt be a kivitelezés jelenlegi állásáról Rakita András, a Mecsek Construction Group főmérnöke.

A szakember elmondta: a nyolcvanhét, különböző típusú híd közül Bátaszéknél, Nagynyárádnál és az 56-os útnál már átadtak egyet-egyet, és június 15-ig további öt készül el. A Sión az M6-os 278 méteres hídja lesz a legnagyobb, ez acél- és vasbeton pályalemezzel épül - tette hozzá.

Rakita András kitért arra: a nyolc völgyhíd között a 866 méter hosszú szebényi lesz Magyarország második leghosszabb viaduktja. A völgyhidat egyébként áttervezték, mert régészek egy római kori villát tártak fel az építés előtt, ezért a déli támaszt át kellett helyezni. A viadukt 85 százalékban elkészült, jelenleg az acél szekrényváz betolását végzik - jegyezte meg.

A pálya építéséhez 10,5 millió köbméter földet használnak fel, a töltések 98 százalékban készen vannak, már csak mintegy 100 ezer köbméternyi földre van szükség - tájékoztatott a főmérnök.

A sajtó képviselői aszfaltrétegen tehették meg az utat az autópálya Szekszárd-Bátaszék közti szakaszán, és szemtanúi lehettek a 2008 júliusában beomlott bátaszéki, A-jelű alagút fejtési munkáinak.

Rakita András az 1331 méter hosszú alagút építéséről elmondta: eddig az északi portáltól 650, a beomlással érintett déli portáltól 450-470 méter hosszan fejtették ki a járatokat. Az alagutat felülről csőernyő védi az újabb omlástól, oldalról pedig másfél méterenként cementtel szilárdítják a talajt. A módszert a mélyépítésben ismert és bevált technológiának nevezte. Elmondta, eredetileg a viaduktok jelentettek kritikus utat, jelenleg az A-jelű alagút az. A tervek szerint a járatok szeptemberre készülnek el - hangsúlyozta.

A főmérnök szerint nincs olyan kockázati tényező, amely hátráltatná az autópálya 2010. március 31-i átadását. Ehhez novemberre el kell készülnie a létesítményeknek, mivel az engedélyek, az alagút európai uniós biztonsági tesztje több hónapot vehet igénybe. A bátaszéki és a pécsudvardi mérnöki telepet 2009 szeptemberre, a pálya aszfaltozását és a műtárgyakat novemberre befejezik a kivitelezők - mondta Rakita András.