Vágólapra másolva!
Az ipari termelés az idén áprilisban 27,1 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 25,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

A termelés volumene az év első négy hónapjában 23,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az adatok megegyeznek a korábban nyilvánosságra hozott előzetes számokkal.

2009 első négy hónapjában az exportkereslet drasztikus visszaesése következtében az ipari export 27,3 százalékkal, áprilisban 30,8 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. Az áprilisi exportértékesítés több mint felét a feldolgozóipar két ága adta.

Az év negyedik hónapjában a feldolgozóipari export közel egynegyedét adó járműgyártás kivitele gyakorlatilag a felére esett vissza. A másik meghatározó ág, a feldolgozóipari export több mint háromtizedét képviselő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának exportvolumene 15 százalékkal alacsonyabb volt az előző év áprilisinál.

Az ipar január-áprilisi belföldi értékesítése 10,2 százalékkal, az áprilisi 20,8 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest. Ez elsősorban az exportra termelő vállalkozások hazai beszállítói hálózatait érintő megrendelések és a lakossági kereslet visszaesésével függ össze.

A KSH-jelentés alapján a gazdasági tevékenységek csökkenésének átfogó képe rajzolódik ki. Csökkent az energiaipar kibocsátása, mérséklődött a gyártás a fémiparban és estek a rendelések számai is. A jelenség nem régióspecifikus, az egész országban megfigyelhető.