Ukrajna európai hitelt kér gázra

Vágólapra másolva!
Julija Timosenko ukrán kormányfő európai bankoktól szeretne kölcsönt kapni, 4 milliárd eurónyit. Ez szerinte garantálná az orosz gáz megfelelő tranzitálását az európai vevők felé. Luxemburgban nyilatkozva megemlítette, hogy az ügyben már tárgyalásokat kezdett az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD), és más európai bankokat is megkeresnek a kéréssel.
Vágólapra másolva!

Az ukrán kormányfő uniós illetékesekkel kívánt találkozni, ugyanis a gázellátás biztosítása, vagyis a téli tartalékot jelentő 30 milliárd köbméternyi földgáz ukrajnai földalatti tározókba juttatásához az oroszoktól is kért finanszírozást, de ők csak akkor adnak - amint korábban Moszkvában többször elmondták -, ha az EU részéről is kölcsönöznek Ukrajnának.

Timosenko úgy véli, hogy a gáz tározóba történő elhelyezése novemberre éppúgy érdeke Oroszországnak, mint az Európai Uniónak: Oroszország a nyári időszakban könnyebben tud ezekhez gázt szállítani, mert mindenütt kisebb a gázfelhasználás, télen pedig a tározók révén biztosított a gáz európai vásárlóinak zökkenőmentes ellátása.