Emelkedéssel kezdett a Dow és a Nasdaq

Vágólapra másolva!
Emelkedéssel indult a kereskedés pénteken a Wall Streeten: a New York-i tőzsde vezető DJIA indexe 0,57 százalékkal, a Nasdaq piac mutatója 1,36 százalékkal erősödött.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Március eleje óta közel 40 százalékos erősödés ment végbe, az utóbbi két héten azonban megtorpant a tőzsde, főként azért, mert az adatok nem támasztották alá, hogy a remélt gyorsasággal lábal ki a válságból a gazdaság.

Csütörtökön azonban már szerény emelkedéssel zárt a Wall Street, pénteken pedig a kereskedés első órája után a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 49,05 pontos erősödéssel 8604,65 pontra emelkedett, a technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató pedig 24.67 ponttal 1832,39 pontra emelkedett a piacra visszatérő derűlátás hatására.

Az optimista hangulat egyebek között azért terjed, mert csökkent a tartós munkanélküliek száma az Egyesült Államokban a múlt héten, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig egy pénteki bejelentés szerint valószínűleg felfelé módosítja a világgazdaság jövő évi növekedésére szóló előrejelzését júliusban, mert a jelek arra vallanak, hogy mérséklődik a visszaesés.

Az olajár is emelkedik, közép-európai idő szerint pénteken délután öt óra előtt a nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) referenciafajta hordója júliusi szállításra 43 centes emelkedéssel 71,90 dolláron állt a New York-i árutőzsdén (NYMEX).

Ugyanekkor a nyugat-európai tőzsdék is emelkedőben voltak: a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 1,7 százalékkal állt az előző napi záró értéke felett, a frankfurti DAX 0,5 százalékot erősödött, a párizsi CAC-40 index pedig 1,3 százalékot emelkedett.