Vágólapra másolva!
Leminősítést valószínűsítő figyelőlistára vette pénteken az amerikai Kalifornia szövetségi állam önálló adósi besorolását a Moody's Investors Service, a hatalmas költségvetési hiányra hivatkozva. A bejelentés után azonnal gyengült a dollár a főbb valutákhoz mérve.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A nemzetközi hitelminősítő pénteken közölte: a leminősítési megfigyelés az állam "A2"-es szintű általános adósosztályzatára vonatkozik.

Ez ugyan elsőrendű besorolás, ám az amerikai szövetségi államokra érvényben tartott osztályzatok közül a leggyengébb, és öt fokozattal marad el az Egyesült Államok mint szuverén adós lehető legjobb, "Aaa" - más hitelminősítők metodikája szerint "AAA" - besorolásától.

A Moody's a figyelőlistára vétel bejelentéséhez fűzött indoklásában kiemelte, hogy Kaliforniának a 2010-es pénzügyi évben várhatóan 20 milliárd dollárt meghaladó - az állami költségvetés több mint 20 százalékának megfelelő - államháztartási hiánya lesz.

A hitelminősítő felidézi, hogy nemrég a kaliforniai számvevőszék egyik illetékese kijelentette: ha nem születik megoldás a költségvetési helyzetre, Kalifornia már júliusban képtelenné válhat pénzügyi kötelezettségeinek maradéktalan teljesítésére.

A Moody's a megoldás elmaradása esetére az "A2"-es kaliforniai besorolás több fokozattal történő rontását helyezte kilátásba. Az "A2" - más hitelminősítők módszertanában "A"-val egyenlő szintű - osztályzat öt fokozatnyira van a már befektetésre nem ajánlott, spekulatív kategória felső szélétől, a "Ba1"-től (BB plusz).

A Moody's bejelentése után az euró a londoni bankközi piacon 1,40 dollár fölé erősödött az addigi 1,38 dollár körüli szintekről.

Erősödött a jen is, amelynek külön felhajtóerőt adott egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's szintén pénteken Londonban közzétett bejelentése arról, hogy a cég listáján javult a japán bankrendszer megítélése.

A világ legnagyobb hitelminősítője közölte: az eddigi 3-as kockázati csoportból a 2-esbe sorolta át a japán bankszektor országkockázati osztályzatát (BICRA).

Az S&P által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati megítélési rangsor nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betéti kockázati besorolásokkal. A BICRA-mutató az adott országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, nemzetgazdasági szintű kockázati tényezőket méri, a legrosszabb osztályzat a 10-es.

A Standard & Poor's közölte: az átsorolást az tette lehetővé, hogy megítélése szerint a japán bankszektor szerkezeti szintű kockázatai enyhültek, olyan szintre, hogy a rendszer most már jó eséllyel képes ellenállni a ciklikus gazdasági és hitelpiaci visszaeséseknek.

Kaliforniát a héten az S&P is adósosztályzatának leminősítési lehetőségére figyelmeztette, és korábban hasonló állásfoglalást adott ki a Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő.

A Standard & Poor's azonban - épp a Moody's pénteki bejelentése előtt egy nappal - külön elemzésben hangsúlyozta, hogy "rövid távon valószínűtlen" az Egyesült Államok "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának módosítása, mivel az amerikai kormány hitelképességét alátámasztó erőteljes tényezők továbbra is nagyobb súlyúak, mint a gyengítő tényezők.

Az S&P londoni állásfoglalásának előzményeként piaci és elemzői körökben elterjedt az a vélekedés, hogy veszélyben lehet az Egyesült Államok világszerte kockázatmegítélési alapmércének tartott "AAA" besorolása. Ezek az aggályok különösen azután erősödtek fel, hogy a Standard & Poor's a múlt hónapban - hatalmas piaci visszhangot keltve - az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az Amerikához hasonló költségvetési és államadósság-gondoktól sújtott Nagy-Britannia szintén "AAA" osztályzatának kilátását.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző cége éppen e héten Londonban kiadott, júliusra szóló világgazdasági prognózisában azt írta: a brit kilátásrontás után a figyelem még inkább a vezető gazdasági erőcentrumok költségvetési helyzetének fenntarthatóságára irányult, és valós kockázattá vált a szintén súlyos költségvetési feszültségekkel küszködő Egyesült Államok leminősítése is.