Simor: Nem tudjuk irányítani, de átvészeljük a válságot

Vágólapra másolva!
A magyar jegybank elnöke, Simor András a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy hála a nemzetközi segítségnek és a hazai reformoknak az ország át tudja vészelni a válságot, de a gazdaság továbbra is kiszolgáltatott a jövőbeni sokkokkal szemben.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"A környezet nagyon bizonytalan és változékony. Épp a közelmúltban a Lettországról szóló hírek eléggé meggyengítették a forintot és az Egyesült Államokból eredő válság terjed tovább a világban. A válságot nem tudjuk irányítani és még mindig hat ránk" - mondta a jegybankelnök.

Simor szerint Magyarország továbbra is ki van téve olyan jellegű sokkoknak, mint amik előző ősszel befagyasztották a hazai pénzügyi piacokat, de a mostani fájdalmas reformok a közkiadások terén segítenek majd megalapozni az ország hosszú távú növekedését.

"A nyugdíjkorhatár felemelése, a gyermekgondozási segély csökkentése és a munkára rakódó adóterhek mérséklése nem csak a folyó év deficitjét javítja, hanem követendő út a jövőbeni növekedés felé." Lehetségesnek tűnik, hogy a magyar gazdaság növekedési képessége fél százalékponttal is magasabb lesz.

A jegybankelnök szavai alapján Bajnai Gordon miniszterelnök programjának köszönhetően a GDP-hez viszonyított adósságteher a mostani 80 százalékról 60 százalékra csökkenhet a következő 10 év során. Ráadásul ebbe még nincs beleszámolva az az eshetőség, hogy javíthatnak az ország hitelminősítési besorolásán.

Az angol gazdasági napilap felvetette, hogy sok gondot okozhat a külföldi valutában felvett hitelállomány, ami erősen ki van téve az euróárfolyam ingadozásának. Simor elhárította a félelmeket azzal, hogy a tavasszal elvégzett banki terhelési stresszteszt alapján a pénzügyi rendszer a legrosszabb forgatókönyv esetén is talpon marad.

"A terhelési teszt során avval számoltunk, hogy a GDP idén 10,5 százalékkal fog csökkeni és az euró átváltási árfolyama 333,5 forint lesz, ez most csak 282 forint. Még az eredeti esetben is úgy találtuk, hogy a bankrendszernek csak 1 milliárd extra euróra lenne szüksége. A bankrendszerünknek nagyjából 80 százaléka van külföldi tulajdonban és 2,4 milliárd eurónyi hitel áll készenlétben, hogy megsegítse a pénzintézeteket."

Bizonyos szempontból a pénzügyi válság áldásnak is bizonyulhat az ország számára hosszú távon Simor szavai szerint. A kormány mindenhol a gazdaság élénkítésére költik a pénzt, de arra még csak kevesen gondoltak, hogy ezt majd hogyan szerzik vissza. "Magyarország itt előnyben van, mert már megtettük a szükséges lépéseket."