Vágólapra másolva!
Szlovákiában májusban 11,39 százalékra emelkedett a munkanélküliség, közölték a munka, szociális és családi ügyek központjában pénteken Pozsonyban. Legutóbb 2006. márciusban, a nagy külföldi autógyárak teljes beindítása előtt volt ilyen nagy a munkanélküliség Szlovákiában.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Szlovákiában a munkanélküliség majdnem egy éve folyamatosan nő, ennek fő okát a szakértők a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válságban jelölik meg. Áprilisban 10,92 százalékos, tavaly májusban 7,44 százalékos volt a munkanélküliség. Ebben az évben május végén összesen 301 871 ember volt munka nélkül, április végén 289 340-en voltak.

Szlovákiában a statisztikai hivatal is közöl kimutatásokat a munkanélküliség alakulásáról, de más módszerrel. A statisztikai hivatal munkanélküliségi arányszáma magasabb, mint a munka, szociális és családi ügyek központjáé. A statisztikai hivatal legutóbbi kimutatása szerint március végén Szlovákiában 10,5 százalékos volt a munkanélküliség, a tavalyi év végén 8,7 százalékos.

A korábbi években Szlovákia, időnként Lengyelországgal versenyben, listavezető volt az Európai Unióban a munkanélküliség nagyságában, de legújabban a balti államokban a legnagyobb az állástalanság, 13-15 százalék közötti.