Vágólapra másolva!
A német gazdaság teljesítménye legkorábban hat év múlva érheti el a válság előtti szintet a német kereskedelmi bankok szövetsége (BdB) szerint.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Szerdán publikált jelentésében a német bankszövetség bírálta a gazdaság gyors talpra állását jósló szakértőket. "Nem megalapozott az a meggyőződés, hogy egy ekkora visszaesés után a gazdaság visszatér a 'normális' növekedési pályára" - áll az elemzésben, amely szerint a recesszió Németországban valóban elérte a mélypontot, de hosszú ideig eltart, mire Európa legnagyobb gazdasága kilábal a válságból.

A válság előtt a német nemzetgazdaság évi 1-1,5 százalék közötti növekedésre volt képes. A következő években viszont a növekedési potenciál legfeljebb 1,25 százalék lesz. "Évi 1-1,25 százalék körüli GDP-bővüléssel számolva a gazdasági teljesítmény legkorábban 2015-ben éri el a válság előtti szintet, és ha csak a képességei alsó határán, 1 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor 2017 közepére hozza csak be a lemaradást" - áll az elemzésben.

A BdB a kormány számításaival megegyezően a hazai össztermék (GDP) 6 százalék körüli zsugorodását valószínűsíti 2009-re. A munkanélküliek száma az év végén 3,6 millió lehet, jövőre elérheti a 4,6 milliót, a GDP-arányos államadósság pedig 80 százalékra ugorhat 2010-ben a német bankszövetség szerint.