Vágólapra másolva!
Magyarországon nagy valószínűséggel a harmadik negyedévben lesz a mélyponton a GDP, és 2010 második, harmadik negyedévében talán már elkezd emelkedni az előző év azonos szintjéhez képest - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke csütörtökön Kaposváron, a 21. Vasas Nyári Egyetemen tartott előadásában.
Vágólapra másolva!

A gazdasági krízisről szólva úgy vélte: az első "nagy zuhanáson" túl vagyunk, a válság első szakasza véget ért, de a második és a harmadik szakaszban is még "lesz sok-sok fájdalom". A válságkezelő intézkedések kapcsán a gazdaságkutató kifejtette: Magyarország megállapodott a Nemzetközi Valutalappal és az Európai Unióval abban, hogy nem növeli az államháztartás deficitjét, sőt javítja az egyensúlyi helyzetet, átrendezi az adórendszert, lecsökkenti a foglalkoztatást terhelő adókat és számos költségvetési kiadást, átalakítja a nyugdíjrendszert. "Ennek az a következménye, hogy Magyarország 2009-2010-ben abszolút elfogadható egyensúlyi pozícióval fog rendelkezni - tette hozzá.

Amennyiben Magyarország fenntartja ezt a kedvező egyensúlyi pozícióját, és ehhez még további reformokat hajt végre, például az önkormányzati rendszerben, akkor versenyképessége és növekedési esélyei kifejezettek kedvezőek - fogalmazott Vértes András.

A foglalkoztatás várható alakulásáról azt mondta: a munkanélküliek száma tovább nő, de már nem olyan ütemben, mint eddig. "10-11 százalék között lesz a csúcsa" - vélekedett. Prognózisa szerint 2011-ben "lehet majd remélni", hogy a munkanélküliség csökkenni kezd, a foglalkoztatottak száma pedig növekedni.

Herczog László, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM) vezetője a kormány válságkezelő intézkedéseiről szólt a rendezvény szünetében. Újságíróknak elmondta: folyamatosan írnak ki részben hazai, részben európai uniós forrásokra alapozva a munkahelyteremtő, illetve munkahelyeket megtartó pályázatokat. A teljes apparátus azon dolgozik, hogy a kifizetésekre is minél hamarabb sor kerüljön - hangsúlyozta.

Herczog László az intézkedések közül kiemelte az alacsony keresetűek járulékának öt százalékpontos csökkentését, ami elsősorban a hátrányos helyzetű foglalkoztatottak elhelyezkedését segíti, továbbá az általános, öt százalékpontos járulékcsökkenést tartalmazó pénzügyminisztériumi előterjesztést, amelyről hétfőn szavaz majd az országgyűlés. A miniszter szerint a munkahelymegőrző programok nélkül a válság hatásaként a már megszűnt közel százezer munkahelyen túl további 50-80 ezer állás szűnt volna meg.