Vágólapra másolva!
Egymásnak ellentmondó adatok láttak napvilágot ma az Egyesült Államokban. Nem a számokkal volt probléma, hanem azon támadt vita, hogy milyen tendenciát is jeleznek tulajdonképpen.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az amerikai feldolgozóipar teljesítményét tükröző mutató 44,8 pontra emelkedett a májusi 42,8 pontról. A szakértői várakozások átlaga 44,5 pont volt. A visszaesés tehát folytatódott az előző hónaphoz képest, de lassabban, mint májusban, amikor 36,3 pont volt.

Emelkedett a használt lakóingatlanokra kötött adásvételi szerződések mutatója is. Az amerikai ingatlanügynökségek szövetségében (NAR) közölt adatok szerint a mutató az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal 90,7 pontra emelkedett májusban. Az elemzők többsége előzetesen változatlanságot jósolt.

Az új építkezésekre fordított kiadások viszont csökkentek. Az amerikai kereskedelmi minisztérium friss statisztikája szerint májusban 0,9 százalékkal éves szintre számolva 964 milliárd dollárra esett az építőipari beruházások értéke.

Az utóbbi fél évben már ötödször csökkent az építőiparban beruházott összeg, de az Obama-kormány februárban bevezetett élénkítő programjában szereplő infrastrukturális beruházások hatása csak később jelentkezik, vélik szakértők, akik azonban a tényszámnál kisebb, 0,5 százalékos visszaesést vártak.

A vegyes, bár többnyire kedvező adatokra emelkedéssel reagált a tőzsde. Az új statisztikai adatsorok publikálása után, közép-európai idő szerint délután félhatkor a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 1,24 százalékos, a fejlett technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite 1,27 százalékos nyereségben volt.