Várnak a lett IMF-hitel következő kifizetésével

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) még nem jelölt ki időpontot, hogy mikor döntene a hitelfolyósítás felújításáról Lettországnak - közölte csütörtökön a Valutaalap szóvivője.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Caroline Atkinson azt mondta, hogy "jelenleg is folynak az egyeztetések a balti ország illetékeseivel, valamint a nemzetközi partnerekkel arról, hogy az IMF miként tudná a legjobban támogatni Lettországot." Ha az IMF lezárja hitelprogramja első szakaszának felülvizsgálatát, és azt a vezetőség is jóváhagyja, 200 millió eurós részlet átutalására nyílik lehetőség.

Csütörtökön délelőtt az Európai Bizottság úgy döntött, hogy felszabadítja Lettország számára a januárban elhatározott 3,1 milliárd eurós hitelkeret második részletét, 1,2 milliárd eurót. Az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) év elején összesen 7,5 milliárd eurós hitelkeretet hagyott jóvá a nemzetközi gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került Lettország támogatására.

A folyósítás az első részlet után azonban elakadt, mert nem látták elégségesnek az állami pénzügyek rendezésére tett intézkedéseket Lettországban. Időközben azonban a lett kormány pótlólagos intézkedéseket helyezett kilátásba, így elhárult az akadály a második részlet folyósítása elől, legalábbis, ami az EU-t illeti.

Az Európai Bizottság csütörtökön azt is bejelentette: 2012-ig javasol időt adni Lettországnak arra, hogy az uniós előírás, a GDP-hez viszonyított 3 százalék alá szorítsa államháztartási hiányát, amely idén 11 százalékot is elérhet.