Vágólapra másolva!
Drámai mértékben nőtt a munkanélküliség júniusban Szlovéniában, amelynek gazdasága az elmúlt két évben a leggyorsabban bővült az euróövezetben.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A statisztikai hivatal pénteken közzétett adatai szerint az év hatodik hónapjában 42,2 százalékkal nőtt a munkanélküliek száma az előző évhez képest, 86 481-re. A növekedés májushoz képest 2,3 százalékot tett ki.

Júniusban 14 473 új munkahely létesült, az idén eddig a legtöbb, de még mindig 28,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly júniusban. A statisztikai hivatal áprilisban azt jelezte, hogy az idén 120 ezerre is felszökhet a munkanélküliek száma Szlovéniában.

A lakosság körében egyre nagyobb az elégedetlenség a növekvő elbocsátások miatt, az emberek szerint a kormánynak a munkahelyteremtésre kellene összpontosítania, inkább, mint a bankokra.

A kormány az idén összesen 600 millió eurót fordít a gazdasági válság negatív következményeinek az ellensúlyozására, egyebek mellett munkahelymegtartó programokra. A gazdaság azonban az idén várhatóan 4 százalékkal fog zsugorodni, miután az export és az ipari termelés 25 százalékkal csökkent az év első négy hónapjában. Az országot igen súlyosan érintette a gazdasági válság, miután a termelés 70 százaléka exportra jut, főként az Európai Unió tagországaiba.