Válsághíradó: bajban a Lear, függőben a devizahitelek

Vágólapra másolva!
Hétfőn derül ki, hogy mennyi volt az első félévben a magyar költségvetési hiány. Pénteken kicsit gyengült a forint, de még így is viszonylag erős az elmúlt hónapokhoz viszonyítva. Az egyik nagy amerikai járműipari alkatrészgyártó cég a csőd közelébe került. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

A magyar pénzügyminisztérium (PM) hétfőn teszi közzé az államháztartás előzetes júniusi adatait. A szaktárca - önkormányzatok nélkül - pénzforgalmi szemléletben 276,1 milliárd forint államháztartási hiányt vár júniusra, amely a GDP 1,1 százaléka. Az államháztartás májusban - önkormányzatok nélkül - 35,4 milliárd forint többlettel zárt, az első öt havi államháztartási hiány 568,7 milliárd forint volt, a GDP 2,2 százaléka - az MTI szerint.

Az idén az első félévben az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 844,8 milliárd forint lesz a tárca prognózisa szerint, a GDP 3,3 százaléka. Tavaly júniusban az államháztartás pénzforgalmi deficitje 297,2 milliárd forintot tett ki, az első félév összesített hiánya 722 milliárd forint volt, ami a GDP 2,6 százalékának felelt meg.

A KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmáról tesz közzé statisztikát hétfőn.

Külföldön brit feldolgozóipari statisztikák és GDP-előrejelzések befolyásolhatják a piacot hétfőn. Ausztráliában pedig kamatdöntés várható.

Mi történt péntektől vasárnapig?

Az autóalkatrészek gyártásával foglalkozó Lear Corporation átstrukturálja adósságait. Az amerikai cég még nem kért csődvédelmet, de ez feltehetően csak idő kérdése.

Átlépte a félszázat az amerikai bankcsődök száma

Felfüggeszti a devizahitelezést a K&H.

Gazdasági kockázatot jelent az erős forint, amely pénteken gyengült a szerdai - több havi csúcsot jelentő - 267-268 forint/eurós szinthez képest.

Gáz és olaj

Két gázvezeték építése is befolyásolhatja Európa jövőbeni energiapolitikáját. Tíz nap múlva aláírják a Nabucco-szerződést, és készül egy hasonló projekt Afrikában is.

Spekulánsok rángatják az olajárat - erről olvashattak a hétvégén az [origo]-n.

Tovább javul a külkereskedelmi mérlegünk.

Utolsó percekben esett nagyot a BUX pénteken.