Vágólapra másolva!
A KKV-hitelkereslet visszaesése és a banki hitelezési politika szigorítása ellenére növelni tudta garanciaállományát az első félévben a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. A társaság 189 milliárd forint értékben vállalt készfizető kezességet a hozzá forduló ügyfelek forrásbevonására, így minden remény megvan arra, hogy teljesüljön a 400 milliárd forintos éves terve is.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Évek óta arra törekszünk, hogy minden vállalkozói forrásbevonásra tudjunk garanciát vállalni, a válság kitörése óta pedig arra összpontosítunk, hogy minél nagyobb hiteleket minél jobb feltételekkel tudjunk garantálni még a mai mércék szerint nagyobb kockázatú ügyfeleknek is" - nyilatkozta Radnai György vezérigazgató.

A Garantiqa az első félévben bevezette a KKV-hitelek átütemezését célzó hitelek garantálását, és garanciát vállal az állam valamennyi KKV-támogatási hitelprogramjához, mindemellett EU-s lobbizással a társaság elérte, hogy bővüljenek garanciavállalási lehetőségei is.

Az intézkedések eredményeként a növekvő szerződésszám mellett a tavalyi 35 milliárd forinttal szemben idén az első félévben 52 milliárd forint egyedi bírálatos nagy összegű hitelre vállalt garanciát a társaság. Ennek ellenére a bankok továbbra is elsősorban a mikrovállalkozások hitelezésénél kérik a Garantiqa közreműködését, az idén kötött szerződések 77 százaléka együttesen 80 milliárd forint értékű garanciát takar.

Az első félévben a társaság, közleményük alapján, összességében 15 532 szerződés keretében 189 milliárd forint összegben vállalt garanciát, döntő többségében kis- és közepes vállalkozások hiteleire. A szerződések száma és garanciák értéke egyaránt 11 százalékkal bővült.