Vágólapra másolva!
Meglódult az első negyedévben a kormányzati szektor hiánya - derül ki a KSH előzetes adataiból. A deficit 327 milliárd forintra rúgott, ami a GDP 5,1 százalékának felel meg, szemben az egy évvel azelőtti 2,7 százalékkal.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Megtört a négy negyedéves görgetett deficit eddigi csökkenő pályája" - kommentált Kondora Szilárd, az OTP Bank elemzője. Míg utóbbi mutató az elmúlt év végére még 3,4 százalékra csökkent, addig az első negyedévvel négy százalékra emelkedett és várhatóan a következő három hónapban sem áll meg a növekedés.

Ennek legfőbb oka, hogy az év első felében hozott, a költségvetést érintő intézkedések csak a második félévtől fejtik ki hatásukat, míg a recesszió a decemberben tervezett makropályához képest jóval mélyebbé vált, ami a bevételi oldal csökkenésében rögtön éreztette is a hatását - írta meg a Napi Gazdaság.

Az első negyedévben a bevételi oldal 2844 milliárd forintja 2,7 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy éve. Különösen a fogyasztáshoz és az árbevételhez kapcsolódó adók csökkentek jelentősen, a bevételek felét jelentő áfa viszont jól teljesített. A 3171 milliárdos kiadási oldalon belül a kamatkiadások 19,4 százalékkal növekedtek, míg a felhalmozásokra szánt pénzek 16,1 százalékkal csökkentek.

Az idei beavatkozások nélkül 2009-ben 5,9 százalékra, jövőre pedig 8,1 százalékra növekedhetett volna a hiány, ám az év második felétől visszakanyarodhat a csökkenő pályára a görgetetten számolt deficit - tette hozzá Kondora. Szerinte az év végéig 4,1 százalékra mérséklődik a hiány, azaz enyhe szigorítással elérhető a tervezett 3,9 százalék. A jövőre ígért 3,8 százalékhoz viszont további, mintegy 125 milliárdos szigorításra lehet szükség.