Vágólapra másolva!
A GfK piackutató intézet fogyasztói bizalmi indexe a második negyedévben bekövetkezett emelkedésnek köszönhetően csaknem teljesen visszaállt a gazdasági válság előtti, 2008. szeptemberi szintre.
Vágólapra másolva!

A 2009. júniusi komplex fogyasztói bizalmi index értéke 148,5 pont, amely számottevően, 34 ponttal magasabb a márciusi értéknél. Az index ezzel visszaállt a tavaly júniusi 147,1 pontos szintre, és megközelíti a 2008. szeptemberi, 150,3 pontos értéket - derül ki a GfK és a Budapesti Corvinus Egyetem közös felmérésből.

A megkérdezettek Magyarország jelenlegi helyzetéről továbbra is negatívan vélekednek. Figyelemre méltó azonban, hogy a korábbi eredményekhez képest hosszú távon kifejezetten bizakodóak az ország gazdasági helyzetét illetően: 62 százalék véli úgy, hogy a következő 5 évben az ország jobb helyzetben lesz.

Részben ez az oka annak, hogy a fogyasztói várakozások index értéke 2009 júniusában 177,1 pont volt, ez jelentős mértékű, 51,3 pontos emelkedés az előző negyedévhez képest. Az index ilyen mértékű emelkedésének hátterében az áll, hogy a lakosság bizakodóbb mind a saját jövő évi anyagi helyzetét, mind pedig az ország következő 12 hónapban, illetve következő 5 évben várható gazdasági helyzetét illetően - idézi a közlemény Kozák Ákost, a GfK Hungária igazgatóját.

Az intézet vásárlási hajlandóság indexében is növekedés mutatkozott, értéke 14,8 pontos emelkedés eredményeként jelenleg 116,8 pont. A munkanélküliségre vonatkozó várakozások jelentősen javultak az előző időszakhoz képest: a munkanélküliség növekedésére a válaszadók kétharmada számít (szemben az előző negyedévben mért 86 százalékkal), negyedük szerint viszont nem változik a ráta a következő egy évben.

Az inflációs várakozásokat illetően a megkérdezettek többsége, 89 százalékuk számít az árak emelkedésére a következő egy évben. A várakozások hátterében a hatályba lépő kormányzati intézkedések állhatnak. A megkérdezettek átlagosan 10 százalékos inflációval számolnak.

A család reáljövedelmével kapcsolatos várakozásokkal kapcsolatban a megkérdezettek csaknem harmada az inflációval azonos mértékű jövedelemnövekedésre számít a következő 1-2 évben, 57 százalékuk pedig annál kisebb mértékű emelkedést vár. Az előző időszakhoz képest szinte változatlan maradt a hitelfelvételi kedv: tízből hatan soha sem vennének fel hitelt, harmaduk pedig az időpontot nem tartja megfelelőnek. A megkérdezettek ugyancsak harmada számít növekvő hitelkamatokra a következő 12 hónapban, de csaknem ugyanennyien vélik úgy, hogy változatlanok maradnak.