Váratlanul nekilódult a német ipar

Vágólapra másolva!
A hosszú ideje tartó dekonjunktúra után úgy tűnik, éledezik a német gazdaság - 4,4 százalékkal nőtt ugyanis a német ipar megrendelési állománya májusban.
Vágólapra másolva!

A múlt héten szerdán még a gépipar megrendelései nem okoztak nagy örömöt, továbbra is visszaesést jeleztek, azonban most elsősorban az acélipar és a középvállalatok feléledése a teljes iparra nézve kedvező folyamatokat indíthatnak el.

Továbbra is nehéz helyzetben van ugyanakkor az államháztartás és a munkaerőpiac - vélekedik a Handelsblatt a legtekintélyesebb német gazdasági napilap.

A berlini gazdasági minisztérium mindenesetre most kedden azt közölte, hogy a belföldi megrendelések 3,9, a külföldiek 5,2 százalékkal növekedtek. Áprilisban a teljes ipari megrendelésállomány még csak 0,1 százalékkal bővült.

A mostani 4,4 százalék nemcsak az áprilisi adatnál jobb, hanem az elemzők által várt 0,8 százaléknál is kedvezőbb.

A német gazdaság és különösen az ipar fellendülése Magyarország számára is fontos, hiszen hazánk legfontosabb exportpiaca Németország. Az is jó hír, hogy a német exportmegrendelések az átlagosnál dinamikusabban nőttek, ugyanis a magyar cégek jelentős részben a német exportágazatok beszállítóiként tevékenykednek.