Vágólapra másolva!
Látszanak már a világgazdaság megszilárdulására utaló első jelek, ezt állapítja meg a hét legfejlettebb ipari hatalom és Oroszország alkotta G8-as csoport szerdán kezdődött olaszországi csúcstalálkozójának első napját záró közös nyilatkozat tervezete.
Vágólapra másolva!

A stabilizálódás jelei ellenére "továbbra is bizonytalan a gazdasági és pénzügyi helyzet". A válság akkor enyhül majd jelentősen, amikor az állami gazdaságösztönző programok "hatásai kiteljesednek", áll a szerdai tárgyalási napot záró nyilatkozat még nem hivatalos változatában, amely szerint a Nyolcak "együtt és külön-külön is" minden szükséges intézkedést megtesznek, hogy fenntartható növekedés induljon meg a világgazdaságban.

A péntekig tartó tanácskozás első napjának fő témája a gazdaság volt. Gordon Brown brit kormányfő és Nicolas Sarkozy francia elnök határokat szabna az olajpiaci spekulációnak és az áringadozásnak, kezdeményezésük azonban kiszivárgott információk szerint elakadt a tárgyalásokon, és a nyilatkozatban csupán az olajtermelő és -fogyasztó országok közötti együttműködés szükségességét említik.