Aszály és eső is csökkenti a gabonatermést

Vágólapra másolva!
Aszály és eső egyaránt sújtotta idén az őszi búza termesztőit - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján. Egyes területeken két hónapig sem regisztráltak érdemi csapadékot az érési időszakban, viszont aratáskor már az eső zavarta a betakarítást - tette hozzá. Így kétszeres elemi csapás sújtotta az ágazatot Vancsura szerint.
Vágólapra másolva!

Mindezek következtében idén a tavalyi 5,6 millió tonna helyett csak négymillió tonna búza terem majd itthon, az összes gabonatermés pedig 8-ról várhatóan 5-6 millió tonnára zuhan majd - jegyezte meg. A termés átlagosan 30 százalékkal kisebb a búza, az árpa és a káposztarepce esetében.

A szakember közölte: már folyik az őszi búza aratása. Ebből a gabonaféléből 20-25 százalékot már betakarítottak az 1,38 millió hektárról. A terméshozam várhatóan 3,5 tonna lesz hektáronként.

További 540 ezer hektáron termeltek a magyar gazdálkodók különféle őszi vetésű növényeket az idén. Az őszi árpa és a káposztarepce aratása már gyakorlatilag befejeződött.

Őszi árpát mintegy 200 ezer hektár körüli területen vetettek a gazdálkodók, míg őszi káposztarepcéből 250 ezer hektáron kellett betakarítani a termést. Az őszi árpa hozama hektáronként 2,7 tonna volt, míg az őszi káposztarepcéé 1,98 tonnát tett ki, azaz nem érte el a két tonnát átlagosan.

A GOSZ elnöke az MTI kérdésére válaszolva nemrégiben tapasztalt fuzáriumfertőzés kapcsán elmondta: a termelők általában különféle vegyszerekkel védekeznek e gombabetegség ellen, az aszályos időjárás azonban az idén szükségtelenné tette a fuzárium elleni védekezést. A magyar búza lényegében mentes az idén a fertőzéstől. Arra a kérdésre, hogy gazdasági érdekek állhattak-e a fuzáriumfertőzés napvilágra kerülése mögött: a GOSZ elnöke nem kívánt állást foglalni.