Javul az amerikai külkereskedelmi mérleg

Vágólapra másolva!
Májusban közel tíz éve a legalacsonyabb szintre csökkent az amerikai külkereskedelmi hiány. A pénteken közzétett adatok szerint a deficit a vártnál nagyobb mértékben, 9,8 százalékkal, 25,96 milliárd dollárra mérséklődött, az egy hónappal korábbi 28,79 milliárd dollárról.
Vágólapra másolva!

Legutóbb 1999 novemberében volt hasonló szinten a deficit. Májusban a kivitel értékben növekedett, az import pedig csökkent, annak ellenére, hogy a kőolaj a hónap során drágult.

A DowJones hírügynökségnek nyilatkozó közgazdászok deficit-előrejelzéseinek átlaga 30 milliárd dollár volt.

A válsággal küszködő amerikai gazdaságban a külkereskedelem az egyik legjobban teljesítő ágazat. A hazai össztermék (GDP) 2,39 százalékát adta az idei első negyedévben, némileg ellensúlyozva az ingatlanszektor és a beruházások visszaesését. Az amerikai GDP 5,5 százalékkal csökkent az első negyedben.

A külkereskedelmi mérleg hónapok óta javul, vagyis kisebb a hiány, főként a gazdaság lassulása és a külföldi termékek iránti kereslet visszaesése miatt. Áprilisról májusra az export 1,6 százalékkal 123,31 milliárd dollárra bővült. Ez tavaly július óta a legnagyobb mértékű növekedés. Az import az áprilisi 150,20 milliárd dollárról, 0,6 százalékkal 2004 júliusa óta a legalacsonyabb szintre, 149,27 milliárd dollárra csökkent a washingtoni kereskedelmi minisztérium kimutatása szerint.