Negyedik hete veszít Nyugat-Európa

Vágólapra másolva!
Estek a vezető nyugat-európai tőzsdék pénteken, és egymás után már a negyedik hetet zárták veszteséggel. 
Vágólapra másolva!

A világgazdasági helyzet gyors rendeződésébe vetett hitre alapozott "fellendülési spekuláció" júniusban alábbhagyott és borús hangulat terjedt el a tőzsdéken. A válság elhúzódására utaló adatok hatására az a nézet uralkodott el, hogy túl gyorsan és túl magasra emelkedtek a részvényárfolyamok. A tőzsdék korrekciós szakaszba léptek.

Pénteken főként az a friss adat okozott aggodalmat, hogy az amerikai fogyasztók hangulata három hónapig tartó javulás után júliusban jelentősen romlott.

A fogyasztói hangulatot kifejező júliusi előzetes mutató a vártnál nagyobb mértékben, 64,6 pontra esett a júniusi 70,8 pontról. A több mint öt pontos visszaeséssel az index a márciusi szintre hanyatlott. Az amerikai fogyasztókat az nyomasztja, hogy elhúzódhat a gazdasági válság, veszélybe kerülhet az állásuk, vagyonuk pedig veszíthet értékéből, derül ki a Michigan állami egyetem és a Reuters hírügynökség közös felméréséből.

A legnagyobb piaci tőkeértékű európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója pénteken több mint tízheti mélypontra, 1,1 százalékkal, előzetes adat szerint 814,43 pontra esett. A héten összesen 3,3 százalékot vesztett, a múlt héten 0,4 százalékot esett.

A pénteki kereskedés nagy vesztesei a gyógyszeripari óriáscégek voltak, pedig az ágazat mostanáig viszonylag jól bírta a válságot, az erősödő verseny és az új termékek bevezetésének nehézségei azonban kikezdték a befektetők bizalmát. Az AstraZeneca, az Aventis, a GlaxoSmithKline, a Novartis, a Roche és a Sanofi-Aventis részvényei 0,7 és 2,5 százalék közötti mértékben gyengültek. A szektor nagyjai közül elsőként - a jövő héten - a Novartis számol be az üzletmenet második negyedévi alakulásáról.

Pénteken a londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 előzetes adat szerint 31,49 pontos, 0,76 százalékos csökkenéssel 4127,17 ponton zárt. A héten 109,11 pontot, 0,76 százalékot vesztett.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 53,76 pontos, 1,16 százalékos veszteséggel 4576,31 ponton fejezte be a kereskedést. A hét eleje óta 2,80 százalékot vesztett.

Párizsban a CAC-40 42,84 ponttal, 1,42 százalékkal 2983,10 pontra esett pénteken.