Robbantással fenyegetnek francia autóipari munkások

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Gyártelepük felrobbantásával fenyegetőznek egy felszámolásra ítélt francia autóalkatrész-üzem dolgozói, ha fő megrendelőik, a PSA Peugeot és a Renault nem fizet a munkásoknak fejenként 30 ezer eurós végkielégítést. Az ipari miniszter közben bejelentette: a kormány a roncsprémium fokozatos megszüntetését tervezi.

"A gázpalackok már a gyárban vannak. Minden készen áll a robbantáshoz" - közölte Guy Eyermann, a Chatellerault-ban működő New Fabris alkatrészgyártó cég CGT-hez tartozó szakszervezetének képviselője. Hozzátette: ha július 31-ig nem születik megegyezés a 366 alkalmazott végkielégítésről, felrobbantják a két éve bezárásra ítélt telephelyet.

Az autógyártók a New Fabrisnál felhalmozott készlet értékét 2 millió euróra becsülik, és az üzemben van még a Renault egy teljesen új, megközelítőleg szintén 2 millió eurós értékű gyártósora is.

A New Fabris dolgozóit július 20-án fogadják a munkaügyi minisztériumban. "Azt kérjük a minisztériumtól, hogy gyakoroljon nyomást a PSA-ra és a Renault-ra, amelyek állami támogatást kaptak" - hangoztatta Eyermann.

A francia kormány közben az autóértékesítés támogatásának megszüntetésére készül. "A roncsprémium nem tarthat örökké, a kormány azt fokozatosan megszünteti" - jelentette be Christian Estrosi ipari miniszter a Les Échos című gazdasági lapban hétfőn megjelent nyilatkozatában.

Az autópiac összeomlásának megelőzésére tavaly decemberben bevezetetett rendelet értelmében a franciák 1000 eurós kedvezményt kapnak minden új vásárlású gépkocsira, ha az autó széndioxid-kibocsátása nem haladja meg a 160 grammot kilométerenként. A roncsprémium 2009 végéig van érvényben. Franciaország mellett 12 uniós ország vezetett be roncsprémiumot.

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan elnök-vezérigazgatója pénteken arra hívta fel a figyelmet, hogy a roncsprémium hirtelen megszűnése miatt a 2010-es év legalább olyan nehéz lesz az autógyártóknak, mint az idei, és visszaesést is előidézhet.