Tömegével szüntetik meg az építőipari cégeket

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Több mint ezer építőipari cég került végelszámolás alá 2009 első félévében, ami több mint ötven százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához viszonyítva - közölte saját adatai alapján az Opten Kft. céginformációs szolgáltató.

Az Opten adatai szerint tavaly ugyanebben az időszakban még csak 663 társaság tulajdonosai döntöttek a cég megszüntetése mellett. A felszámolások száma az idei első félévben 22 százalékkal nőtt, miközben soha nem látott módon csökken az új cégek száma az ágazatban.

Az Opten közleményében rámutatott: egyedülálló módon 2009 első felében lényegesen kevesebb céget alapítottak Magyarországon az építőiparban, mint egy évvel korábban. Tavaly az első hat hónapban 3761 új céget jegyeztek be az ágazatban, idén viszont csak 2589-et, így a visszaesés 45 százalékos.

Az első félévben 1691 építőipari céggel szemben indítottak felszámolási eljárást a hitelezők, miközben tavaly még csak 1385 jutott erre a sorsra, a növekedés itt 22 százalék. Ezen belül a második negyedévben lényegesen nagyobb mértékben - 30 százalékkal - nőtt a felszámolások száma, mint az elsőben, ami arra utal, hogy az ágazat hányattatásainak még nincs vége, a felszámolások tendenciája továbbra is emelkedő ütemű marad - áll az Opten elemzésében.