Vágólapra másolva!
Több mint kétszáz francia munkás lezárta a világ legnagyobb darugyártó cége, az amerikai Manitowoc Cranes közép-franciaországi leányvállalatának kapuját, tiltakozásul újabb félszáz dolgozó tervezett elbocsátása ellen.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A tüntetők kedden lánccal és lakattal lezárták a leányvállalat teherkapuját, meggátolva ezzel az áruszállítást a Saint-Nizier-sous-Charlieu településen működő üzemben.

Az alkalmazottak már előző nap blokád alá vették az üzemet, és beszüntették a munkát. Keddi gyűlésükön pedig megszavazták, hogy folytatják a zárlatot, de a sztrájkot napi két órára korlátozzák.

Daniel Thévenet szakszervezeti tisztségviselő döntésüket azzal indokolta, hogy az alkalmazottak nem kaptak semmilyen garanciát az üzem fennmaradására a cégvezetés és a helyi hatóságok képviselőinek részvételével hétfőn tartott tanácskozáson.

A cégvezetés azt hangoztatja, hogy a létszámleépítéssel a vállalat a gazdasági válságot szeretné túlélni és versenyképességét erősíteni.

A Manitowoc Cranes idén már elbocsátotta 358 franciaországi munkását, június végén pedig újabb 181 fős leépítést jelentett be, amely ellen július elején a cég csaknem háromszáz alkalmazottja tüntetett. A két elbocsátási hullám a Saint-Nizier-sous-Charlieu-i gyár összesen 135 munkását érintette, illetve érinti.

A Manitowoc a világon összesen hétezer embert foglalkoztat, közülük 1740-et Franciaországban. Az amerikai cég tavaly 3,9 milliárd dolláros forgalmat bonyolított le, 20 százalékkal nagyobbat, mint az előző évben, de forgalma az idei első negyedévben 24 százalékkal visszaesett éves összehasonlításban.