Vágólapra másolva!
A jelzáloghitelek kamatainak versenyében jelenleg fölényesen vezet Oroszország, ahol e hitelek költsége ha rubelben vették fel, akkor 20, ha dollárban, akkor 15 százalék, miközben az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában 3-9 százalék a jellemző - írta meg a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Elemzők szerint a jelzáloghitel-kamatok jól tükrözik egy ország gazdasági fejlettségét, inflációs és befektetési kockázatát. Ez alapján Cipruson nincs mire büszkének lenni, az eurózónában itt a legmagasabb, a kamat, márciusban az ECB adatai szerint 6,78 százalék volt.

Spanyolországban, amit eléggé megtépázott a válság, viszont a tavaly szeptemberi 6,25-ről 3,25 százalékra esett a kamat. Svédországban tíz év a jelzáloghitel lejárati ideje és a kamata 5,19 százalék, míg Svájcban a maximum tizenöt év és a költség a lejárattól függ: egy évre 2,15 százalék, a teljes futamidőre 4,25 százalék a kamat.

Nagy-Britanniában a magánbankok többsége a jegybanki kamathoz köti a jelzáloghitel kamatát, így azok a jegybankival együtt csökkentek - míg két évvel ezelőtt az alapkamat 5,5 százalék volt, most 0,5 százalék. Az USA-ban a májusi 5-ről júniusban a harmincéves jelzáloghitel kamata 5,79 százalékra emelkedett, Kínában az átlag 7-9 százalék.

Csehországban minden attól függ, hogy az ügyfél hány évnyi fix kamatozású törlesztést akar egytől hét évig - természetesen minél rövidebb a rögzített kamat időtartama, annál alacsonyabb a költség.

Lengyelországban a tavalyi szigorítások előtt általános volt az ingatlan értékének 80 százalékát meghaladó kölcsön, de számos bank kínált 110 százalékos hitelt. A kintlevőségek 70 százaléka volt tavaly euróban vagy svájci frankban, ezért 2008 utolsó negyedében már több bank megszüntette a svájcifrank-hiteleket.

Bár a lengyeleknél az utóbbi évben drámaian emelkedtek a lakossági hitelek törlesztőrészletei a frank és az euró erősödése miatt, csak tíz nappal ezelőtt jutott az ügy odáig, hogy az államfő aláírja a törvényt, amely könnyít a munkanélkülivé váltak fizetési kötelezettségén.