Vágólapra másolva!
Tavaly nominálisan 15, reálértéken - az ár és árfolyam-ingadozásokat kiszűrve - 2 százalékkal nőtt a globális áruexport, 15,78 ezer milliárd dollárra, míg a szolgáltatásoké 11 százalékkal 3,73 ezer milliárd dollárra bővült - közölte szerdán a Kereskedelmi Világszervezet (WTO), amely az idei évre egyelőre nem adott újabb előrejelzést.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A fejlődő országok exportrészesedése rekord 38 százalékra nőtt a világban, ugyanakkor júniusban az idei évre volumenben 10 százalékos zsugorodást várt a világkereskedelemben a WTO. Tavaly a globális import - áruk és szolgáltatások együtt - 15 százalékkal, 16,12 ezer milliárd dollárra nőtt, az exporthoz viszonyított különbség az export és import különböző számítási eljárásaiból adódik.

A WTO egyik vezető közgazdásza szerint a világkereskedelem mindaddig jobban nő mint a globális kibocsátás, amíg a világgazdaság termelése egyáltalán növekszik. Amikor azonban a világgazdasági teljesítmény már csökken, a kereskedelem ennél nagyobb ütemben kezd hanyatlani, ahogyan ez az idén is valószínűsíthető.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) július elején kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de jelentősen javította a jövő évre szóló jóslatát. A világ összesített hazai összterméke (GDP) az idén várhatóan 1,4 százalékkal csökken, jövőre viszont 2,5 százalékkal nőhet, közölte az IMF a "Világgazdasági Kilátások" időközi frissítésében.