Vágólapra másolva!
Lettország abban bízik, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) augusztusban átutalja hitelének következő részletét annak ellenére, hogy a két fél között egyelőre nézeteltérés van több területen, így az adóemelés és a nyugdíjcsökkenés kérdésében.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az IMF 200 millió eurót tartott vissza a washingtoni pénzügyi szervezet és az Európai Unió együttes, 7,5 milliárd dolláros készenléti hitelkeretéből. Artis Kampars lett gazdasági miniszter viszont egy svédországi fórumon azt mondta, hogy Lettország a jövő héten hozzájut az Európai Bizottság következő, 1,2 milliárd eurós kölcsön-részletéhez.

A miniszter szerint az IMF azt szeretné, ha Lettországban adót emelnének. Ugyanakkor lett álláspont szerint inkább a gazdasági aktivitás bővítésére van szükség. Kampars emlékeztetett arra, hogy a nyár elején a kormány már végrehajtott egy jelentős nyugdíj- és bércsökkentést.

"Erre a rendkívül népszerűtlen intézkedésre akkor szükség volt a gazdaság stabilizálása érdekében. A lakosság azonban nem lenne képes néhány hónap után egy hasonló intézkedést elfogadni" - mondta.

Az elmúlt évek látványos gazdasági növekedése után idén a lett hazai össztermék (GDP) várhatóan 18 százalékkal zuhan.