Vágólapra másolva!
A várakozásoknál jóval nagyobb mínuszt produkált a litván gazdaság: a balti ország GDP-je a második negyedévben több mint 20 százalékkal esett vissza.
Vágólapra másolva!

A vártnál sokkal nagyobb mértékben, 22,4 százalékkal csökkent Litvánia hazai összterméke (GDP) a második negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ez jóval meghaladja a 16,7 százalékos visszaeséssel kalkulásó elemzői becsléseket, és az év első három hónapjában mért 13,3 százalékos csökkenést. A litván pénzügyminisztérium idén az év egészére 18 százalékos GDP-csökkenést vár a tavalyi, 3 százalékos növekedés után.

Litvánia és a szomszédos Lettország a költségvetési kiadások lefaragására kényszerül, hogy kordában tarthassa a büdzsé hiányát. (Lettország hétfőn azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy az egyik kormánypárt közölte, nem írja alá a balti ország és az IMF közötti szerződést. Emiatt a régióban bizonytalanság lett úrrá, a forint is veszített értékéből. Később azonban változott a helyzet, és Lettország megállapodott az nemzetközi pénzügyi szervezettel a segítségnyújtásról.) Litvánia Lettországgal ellentétben mindeddig azt hangoztatta, hogy az IMF segítsége nélkül is kezelni tudja pénzügyeit.

Az első negyedéves eredmények alapján a Baltikumban nagyon rossz a helyzet. Lettország 18,6 százalékos és Észtország 15,1 százalékos mínusza után Litvánia mutatta fel a legnagyobb éves szintű visszaesést az Európai Unióban. A negyedévről negyedévre mért 11,4 százalékos visszaesésével Szlovákia eredménye volt a legrosszabb, második helyre került Lettország 11,2 százalékos csökkenéssel, a harmadik pedig Litvánia volt 10,5 százalékos negyedéves hanyatlással.