Lassú visszatérésre számítanak az acélóriások

Vágólapra másolva!
Nehéz időszakot élnek az acélipari nagyvállalatok. A válság idején megcsappant kereslet következtében gyenge eredményeket várnak a japán Nippon Steelnél és az indiai-nyugat-európai ArcelorMittalnál a következő negyedévekben is.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

A világelső ArcelorMittal enyhe felemelkedési periódusra számít a második negyedévben az alacsony kereslet és nyersanyagárak miatt. A készletezési politika és a leépítések költségei a zsinórban harmadik veszteséges negyedévet eredményezte - írja a Reuters.

"Azzal számolunk, hogy az első félév volt a mélypont. A második félévben fokozatos növekedésre számítunk a keresletben és az árakban, igaz, rendkívül alacsony mértékről indulunk" - mondta Aditya Mittal, a cég pénzügyi igazgatója. "A negyedik negyedévben fellendülésre számítunk, de a teljes beindulás lassú lesz."

Az igazgató szerint idén 10 százalékkal esik a globális acélkereslet, bár Kínában éppen ennyivel nőtt egy év alatt. Az eredmény emiatt 81 százalékos hanyatlást jelent a nyereségben. Az adózás előtti eredmény 1,4-1,8 milliárd dollár lehet a harmadik negyedévben.

A világmásodiknak számító Nippon Steel vállalat hasonló cipőben jár. Az ázsiai fellendülésben kevésbé bízó, a hazai gyártástól inkább függő japán vállalat szintén gyenge eredményekre számít. Emiatt nem is valószínű, hogy osztalékot fizetnének a tulajdonosoknak. A tőzsdei árfolyam ennek következtében 3,5 százalékot esett a bejelentés után.