Vágólapra másolva!
Ha szeptember elejére nem sikerül kidolgozni a banki magatartáskódexet, akkor a kormány törvénnyel védi meg a hitelfelvevőket - közölte Bajnai Gordon miniszterelnök a Figyelő nevű hetilapnak adott interjújában. A kormányfő szerint a 2010-es "válságköltségvetés" kidolgozása nem lesz "fáklyásmenet".
Vágólapra másolva!

A kedvezően alakuló makrogazdasági kilátások dacára még mindig a válság kellős közepén vagyunk - mondta Bajai Gordon, hozzátéve: annyi a különbség, hogy az "elején fuldokoltunk, mostanra azonban megtanultunk úszni, de még nagyon messze van a part".

A miniszterelnök szerint az elmúlt száz napban végrehajtott fordulatnak már mutatkoznak a nyilvánvaló jelei: stabilizálódik a gazdaság, a nemzetközi piac nem számol államcsőddel, a forint erősödik, sikeres volt az eurókötvény-kibocsátás, kezd visszatérni a külföldi befektetői bizalom.

A második félév is azzal fog telni, hogy a mostani szinten "ketyeg" tovább a gazdaság, nagy fellendülésre nem számítunk - mondta Bajnai Gordon. Egy ilyen kiigazításnak az a természete, hogy először makroszinten tapasztalhatók a pozitív hatások, a második félévben pedig olyan intézkedéseket kell hozni, amelyekkel e hatásokat átviszik a mikroszférába - magyarázta a kormányfő a Figyelőben.

Emlékeztetett, hogy a bankvezetőkkel folytatott megbeszélésen azt kérte, fogadjanak el egy magatartás-kódexet, s ha aláírják, akkor a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, mint fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrizheti őket. Ha viszont szeptember elejére nem dolgoznak ki ilyen kódexet, vagy nem írják alá kellő számban, akkor a kormány törvényben fogja ugyanazokat a kérdéseket szabályozni.

"A 2010-es költségvetés kidolgozása és elfogadása nem lesz fáklyásmenet. Rengeteg részérdek fog átmenetileg sérülni, azért, hogy az ország érdeke ne sérüljön" - fogalmazott Bajnai Gordon. A jövő évi büdzséről szólva megismételte, hogy a sarokszám a 2010-re tervezett 3,8 százalékos hiány.