Vágólapra másolva!
Oroszországban és Kínában is javul a feldolgozóipari beszerzői menedzserindex. Kínában már hónapok óta pozitív ez a mutató, Oroszországban még nem ez a helyzet, de itt is javul a hangulat.
Vágólapra másolva!

A válság további híreit itt olvashatja!

A világon elsőként, a kínai feldolgozóipar már tartósan növekedési pályán van. A kínai feldolgozóipar hivatalos beszerzőmenedzser-mutatója júliusra 53,3 pontra emelkedett a júniusi 53,2 pontról. Ötödik hónapja volt a növekedés, illetve visszaesés határát jelző 50 pont fölött, közölték hétfőn a kínai logisztikai és beszerzőszövetségben (CFLP). Ez a mutató azért számít hivatalosnak, mert a felmérést a CFLP a kínai statisztikai hivatal számára készíti.

A kínai feldolgozóipar hamar visszatért a növekedéshez ahhoz képest, hogy novemberben, az előző hónaphoz viszonyítva nagy visszaesést jelző 38,8 pontra, rekord mélységbe került a felmérés 2005-ös indítása óta. A mutató tavaly júliusban került első ízben 50 pont alá a felmérés történetében.

Idén júliusban a fő mutatót a termelés és az új megrendelések nagy növekedést jelző részmutatói emelték tovább.

A kínai kormány ősszel közel 600 milliárd dollárt érő programot hirdetett, főleg infrastrukturális beruházásokra, a belső fogyasztás ösztönzésére. Az ipari termelés javulása és a belső hitelezés gyors növekedése arra vall, hogy a kormányzati segítség kezdi éreztetni hatását.

Oroszország: csökkent a visszaesés

Az orosz feldolgozóipar beszerzőmenedzser-mutatója júliusra 48,4 pontra, tíz hónapon belül a legmagasabbra emelkedett a júniusi 47,3 pontról, közölték a mutatót kezelő VTB pénzügyi szolgáltatónál hétfőn.

A mutató, 50 pont alatti értékkel, tizenkettedik hónapja jelezte a teljesítmény csökkenését egyik hónapról a másikra, de a részmutatók közül az új megrendeléseké már pozitív területre ért: 51,5 pontra ugrott a júniusi 49,4 pontról, jelezvén, hogy az összteljesítmény csökkenése a végéhez közeledik. Továbbra is fogyatkoztak a munkahelyek - már tizenötödik hónapja -, de ennek üteme is a legkisebb volt tavaly október óta.

Az orosz feldolgozóipari mutató e sorozat előtt visszaesést jelző értéken - azaz 50 pont alatt - az 1998-as fizetési válság óta egyetlen egyszer volt, 2004. novemberben. A mutató azonban most nagyobb és tartósabb visszaesést jelez, mint a tíz évvel ezelőtti nagy válság idején.

Mindenesetre a megemelkedett kőolajárak, a megszilárdult, javuló rubel és más mutatók arra vallanak, hogy az orosz gazdaság túl van a legrosszabbon, habár a csökkenő bérekkel és lakossági hitelválsággal sújtott belső piac majd csak az év vége felé kezdheti ismét támogatni a növekedést.