Az amerikai adatoktól tartanak a befektetők

Vágólapra másolva!
A kereskedés végére ledolgozta hátrányát a tokiói index, végül minimális pluszban zárt. Szakértők szerint a fontosabb európai börzéken mínuszban kedzhetnek a mutatók, a befektetők ugyanis tartanak az amerikai makroadatoktól.
Vágólapra másolva!

A tokiói részvénytőzsde irányadó indexe, a 225 válogatott részvény mozgását jelző Nikkei pénteken 0,23 százalékkal 10 412,09 pontra emelkedett. A mutató a pénteki kereskedésben majdnem végig veszteségben volt, csak zárásra hozott össze némi nyereséget, miután a korábban egyre olcsóbbá váló papírok iránt megnőtt a kereslet.

Szakértők szerint a legfontosabb európai börzéken az eladói vehetik a kezükbe az irányítás a pénteki rajt után. A londoni értéktőzsde irányadó mutatója, az FTSE-100 pénteken 30 pont körüli veszteséggel nyithat, a frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 15 pont körüli visszalépéssel kezdhet, követve New York-i és az ázsiai piacok többségének gyengülését.

A negatív nyitásban szerepet játszhat, hogy a befektetők tartanak a magyar idő szerin kora délután megjelenő amerikai foglalkoztatási adatoktól. Elemzői előrejelzések szerint az Egyesült Államokban júliusban újabb rekordra, 9,7 százalékosra nőhetett a munkanélküliségi ráta a júniusi 9,5 százalékról.