Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője, a Standard & Poor's hétfőn rontotta Lettország és Észtország hosszú futamú szuverén besorolását. Lettországét a spekulatív kategóriában "BB"-re csökkentette az eddigi "BB plusz"-ról, Észtországét az elsőrendű kategória középmezőnyében "A mínuszra" az eddigi "A"-ról, mindkét országra nézve negatív kilátással.

Az S & P egyszersmind levette Lettországot a negatív megfigyelési listáról (CreditWatch negative), ami arra utal, hogy a további osztályzatrontást nem tartják sürgősnek.

Lettországról azt írta a hitelminősítő, hogy adósminősítésének további rontása lehetséges, ha erősödnek az IMF és az EU szervezte készenléti hitelprogramot érő politikai kihívások, és ha a gazdaság nem stabilizálódik, és ez a vártnál nagyobb gazdasági visszaeséshez és árcsökkenéshez vagy az árfolyamrendszer módosulásához vezet.

Észtországról azt írták a hitelminősítő elemzői, hogy csökkentenie kell függőségét a külföldi finanszírozástól, ami az euróövezeti csatlakozás halasztódásának kockázatával jár.