Vágólapra másolva!
Jelentősen lassult az osztrák gazdaság visszaesése 2009. második negyedévében - állt a Wifo osztrák kutatóintézet csütörtökön közzétett gyorselemzésében.
Vágólapra másolva!

A negyedik egymást követő negyedévben csökkent az osztrák GDP, ugyanakkor mindössze 0,4 százalékkal maradt el az előző negyedévitől a szezonális hatásoktól megtisztított mutató. Az első negyedévben még 2,7 százalékos volt a zsugorodás. A tavalyi év azonos időszakához képest reálértéken 4,4 százalékkal esett vissza a GDP; az első negyedév 4,7 százalékkal maradt el a tavalyitól.

Az év első három hónapjában 0,1 százalékkal, április és június között, a növekvő munkanélküliség ellenére, 0,4 százalékkal nőtt a háztartások fogyasztása. Az export csak 1,1, százalékkal csökkent a második negyedévben az előző időszakhoz képest, míg 2009. első és 2008. negyedik negyedében még közel 6 százalékos visszaesést mutatott.

Az adatok kedvező alakulása a kutatók szerint elsősorban a fogyasztás enyhe bővülésével és az export csökkenésének jelentős lassulásával magyarázható. A fogyasztás növekedését részben az osztrák roncsprémium-programra vezetik vissza.