Kényszerszabadságra megy a román államigazgatás

Vágólapra másolva!
Tizenötezer alkalmazottat elbocsátanak az államigazgatásból, a többi alkalmazott pedig tíznapos fizetés nélküli szabadságra megy Romániában az Emil Boc nagykoalíciós kormány által hozott intézkedések alapján - értesült a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

A megszorító intézkedésekre azután került sor, hogy kiderült: az első fél évben a költségvetés hiánya a bruttó össztermék (GDP) 8,5 százalékára rúg, a negatív tendenciák folytatódni látszanak és elképzelhető, hogy nem lesz tartható az IMF által meghatározott 7,3 százalékos hiánycél.

A gazdasági tárcát átszervezik és 5400 személyt küldenek el, miután az év elejétől ezen a területen már 4800 alkalmazottnak felmondtak. A közigazgatási és belügyi tárca átszervezése nyomán 1225 állás szűnik meg a minisztériumnak alárendelt intézményekben és további 1200 a tárcánál. Az egészségügyi tárca 627 állást szüntet meg.

Az Adó- és Pénzügyi Hivatalt is átszervezik, itt 477 állás szűnik meg; a szállítási tárcától 627, a munkaügyi tárcától pedig 1316 személyt tesznek az utcára. A régiófejlesztési tárcának 271, a kommunikációs és távközlési minisztériumnak pedig 314 alkalmazottól kell megválnia. Az elbocsátásokkal Bukarest egymilliárd eurót kíván megtakarítani - olvasható a napilapban.