Vágólapra másolva!
Továbbra is válságban van az amerikai posta, amely újabb szigorításokra kényszerül; bevezethetik az ötnapos kézbesítési hetet, ezt írta hétfőn a The Kansas City Star című lap.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az amerikai számvevőszék (GAO) friss értékelése szerint az fizetőképességének megőrzéséért küzdő Amerikai Postaszolgálat (USPS) működése veszélybe került.

Akár a recesszió, akár az internet növekvő szerepe miatt, de a hagyományos levélforgalom az Egyesült Államokban meredeken csökken, és vele együtt vészesen apadnak a posta bevételei. A USPS várhatóan 7 milliárd dolláros veszteséggel fogja zárni a pénzügyi évet, a cég szeptember végére kifogyhat a készpénzből.

A helyzet katasztrofális, Richard Watkins, az Egyesült Államok középső körzetének szóvivője szerint. A USPS eddig elbocsátásokkal, postahivatalok bezárásával és az útvonalak módosításával jelentős megtakarításokat ért el, ami azonban nem elegendő.

A USPS újabb költségcsökkentő lépésekre kényszerül, az ügyben meghallgatásokat tartanak a kongresszusban. Szó van arról, hogy öt napra csökkentik a kézbesítéseket, és ismét megemelik a postai szolgáltatások díjait. Végső esetben a szövetségi kormánynak kell lenyelnie a veszteségeket.

John Potter főpostamester ötnapos kézbesítési hetet szeretne bevezetni a kanadai posta mintájára. Ez évente 2,2-3,5 milliárd dollár megtakarítást eredményezne. A törvényhozásban azonban sokan hűvösen, sőt, ellenségesen fogadták ezt a kezdeményezést. A USPS felmérése szerint viszont a közvélemény és a kisvállalatok többsége elfogadná az ötnapos kézbesítési rendet; ősszel jelenik meg egy tanulmány arról, hogyan lehetne zökkenőmentesen megoldani az átállást.

Elemzők szerint a recesszió elmúltával, a gazdaság élénkülésével a postai forgalom is növekedni fog, de nem olyan mértékben, hogy megfordítsa a válságfolyamatot. Szövetségi segélyről pedig egyelőre nem sok szó esik.

Az Amerikai Postaszolgálat 1971-ig szövetségi, vagyis központi finanszírozású intézmény volt, az akkori reform után azonban lényegében függetlenedett. Az újság szerint sokan úgy vélekednek, hogy a USPS is azon vállalatok közé tartozik, amelyek túl nagyok, semhogy elbukhassanak és eltűnjenek.