Svédeknek adja el a GM a Saabot

Vágólapra másolva!
A General Motors lezárta a tárgyalásokat bajba jutott svéd leányvállalatának, a Saabnak az eladásáról. A vevő a svéd sportkocsigyár, a Koenigsegg Automotive.
Vágólapra másolva!

A most megkötött egyezség megerősíti azt az előzetes megállapodást, amelyet a két cég még júniusban kötött. Mindez része a General Motors átalakításának, az amerikai anyacég ugyanis csődvédelmet kért június elsején. Azóta a GM szabadulni próbál veszteséges üzletágaitól és márkáitól, ebbe a sorba illeszkedik a Saab eladása is, amely az elmúlt években komoly mínuszokat termelt.

A GM és a Koenigsegg egyezményét várhatóan még meg kell erősítenie a svéd kormánynak, amely garanciát vállalt az ügylet lebonyolításához szükséges hitel finanszírozására.

A Koenigsegg ugyanis egy kis cég, amely önmagától nem tudná megvásárolni a Saabot, hanem ehhez az Európai Beruházási Bank (EIB) segítségére van szüksége. A 600 millió dolláros EIB-hitelt viszont a svéd államnak kell garantálnia.

Saab, Saturn, Hummer

A GM korábban már igyekezett leválasztani magáról a Saturn és a Hummer márkákat, a Saab eladásával pedig a Financial Times (FT) szerint véget érhet egy 19 éves kudarctörténet. Ekkor kebelezte be ugyanis a General Motors a svéd gyárat.

Az FT szerint a GM soha nem profitált a Saab felvásárlásából, miközben a Saab eladásai 98 ezer darabra csökkentek tavaly.

A Koenigsegg nem tőzsdei cég, az autók megszállottjaként ismert vállalkozó, Christian von Koenigsegg alapította 1994-ben.

A Koenigsegg különleges sportkocsikat készít, amelyeknek ára darabonként egymillió dollár körüli a brit lap szerint.

Volvo és Ford

A svéd Koenigsegghez a Saab megvásárlásakor társul a norvég vállalkozó, Bard Eker is, aki a svéd cég részvényeinek felével rendelkezik.

Miközben a GM a Saabtól szabadul meg, a másik nagy amerikai autógyár, a Ford éppen egy szintén svéd márka, a Volvo eladásáról tárgyal a potenciális vevőkkel - jegyzi meg a Financial Times. A Volvo és a Ford párosa sem volt ugyanis sikeres az elmúlt években, akárcsak a GM-Saab együttműködés.